Buitenland

Taksimplein ontruimd

11-06-2013 13:08

Met update – Deze ochtend is de Turkse politie begonnen met een operatie om het Taksimplein in Istanbul schoon te vegen. Volgens de autoriteiten willen ze de posters en spandoeken weghalen en zullen ze niet het Gezi park ontruimen. De ontruiming van het Taksimplein deze ochtend leidde tot gevechten tussen demonstranten en politie.

Gevechten op Taksimplein

De Turkse politie heeft zich de laatste twee weken niet van zijn beste kant laten zien. Tot nu toe zijn tijdens de landelijke protesten al 3 doden gevallen door politiegeweld en ook al 2300 gewonden. Vanochtend werd er door de politie weer veel geweld ingezet.

Demonstranten werden beschoten met traangas en rubberkogels. Daarnaast werd de politie ook begeleid door gepantserde voertuigen en waterkanonnen. Als reactie werd de politie door de demonstranten bekogeld met stenen en molotov cocktails. Niet alle demonstranten gebruikte geweld tegen de politie en sommige probeerde de mede-demonstranten ook te overtuigen om het geweld te staken.

De politie wil het plein alleen maar ‘schoonmaken’

De autoriteiten geven aan dat deze politionele actie alleen bedoeld is om het Taksimplein schoon te maken en niet om de protestbeweging op te breken. Dit excuus werd echter ook gebruikt door de politie in de VS om het Zuccotti park te ontruimen. Hierdoor werd het momentum van de Occupy beweging in de VS afgekapt want na de ontruiming hield de politie de demonstranten uit het Zuccotti park.

Net als in de VS wordt er nu ook in Turkije buitenproportioneel geweld gebruikt tegen de demonstranten. Waarbij gezegd moet worden dat het er in Turkije een stuk gewelddadiger aan toe gaat als in de VS in 2011. Eén ding is zeker, Erdogan is zich rot geschrokken van deze landelijke demonstraties en wil het zo snel mogelijk opbreken. De huidige gewelddadige aanpak lijkt de politieke crisis alleen maar te verergeren.

Update: Ondanks de beloftes van de Turkse autoriteiten dat de politie het Gezi park niet zou ontruimen is de ontruiming van het Gezi park nu aan de gang.