Buitenland

60 Sjiieten gedood in Hatla

12-06-2013 16:33

Het Syrische Observatorium voor de mensenrechten heeft vandaag naar buiten gebracht dat afgelopen dinsdag 60 Sjiieten zijn omgekomen in het dorpje Hatla, in de buurt van Deir al-Zour. Volgens de oppositie was de aanval op Hatla een reactie op een aanval van Sjiitische milities loyaal aan Assad op maandag. Het observatorium vermeldt dat de 60 doden vooral uit Sjiitische militieleden bestaat. Het Syrische regime claimt dat het vooral om burgers gaat.

Sektarisch geweld

Sinds de Sjiitische groepering Hezbollah zijn volle gewicht achter het Assad regime heeft gegooid zijn de sektarische spanningen in Syrië en Libanon flink opgelopen. Het conflict vormt zich steeds meer langs sektarische scheidslijn tussen Soennieten en Sjiieten. Door het geweld in Hatla zijn ook veel Sjiieten het dorp ontvlucht in angst voor gewelddadige vervolging.

Het Syrische Observatorium heeft ook een video gepubliceerd waarin fundamentalistische jihadi’s, waarschijnlijk leden van Jabhat al-Nusrah, de overwinning op de Sjiieten vieren en trots verkondigen dat de Sjiieten niet meer welkom zijn en dat het gebied Soennitisch is. Tijdens de gevechten in Hatla kwamen ook 10 rebellen om het leven.

Gevaar voor regionale oorlog

Het grote gevaar is dat het geweld tussen de Soennieten en Sjiieten zich verder verspreid over de regio want in zowel Libanon als Irak zijn de spanningen tussen Soennieten en Sjiieten de laatste tijd flink opgelopen en ook veel Libanese en Iraakse Sjiieten vechten mee met het Assad regime terwijl veel Soennieten uit het buitenland komen vechten aan de kant van de oppositie.