Politiek

Kroningsgate: Tweede Kamer wil opheldering over weren Wilders

12-06-2013 14:51

De rest van de Tweede Kamer steunt het verzoek van Geert Wilders (PVV) om uitleg van Senaatsvoorzitter Fred de Graaf over de gang van zaken bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Volgens de Volkskrant heeft De Graaf met een kunstgreep voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders deel zou gaan uitmaken van de Commissie van In- en Uitgeleide, die de koning vergezelde in de Nieuwe Kerk.

Overige partijen verbaasd

Wilders is daar, als het waar is, woest over. Hij wil nog deze week een brief van De Graaf. Ook de overige partijen in de Tweede Kamer spraken hun verbazing uit en steunden het verzoek van Wilders. De Kamer wil dat De Graaf ook ingaat op de communicatie die er met de Commissie van In- en Uitgeleide is geweest.

Wilders donderdag op bezoek bij de koning

Donderdag heeft Wilders een kennismakingsgesprek met koning Willem-Alexander, meldt de PVV-leider. De afspraak voor het kennismakingsgesprek was al eerder gepland en heeft niets te maken met de reuring die woensdag ontstond omdat de PVV-leider uit de Commissie van In- en Uitgeleide zou zijn gehouden.

Van Miltenburg: ik wist van niets

Anouchka van Miltenburg, voorzitter van die Commissie van In- en Uitgeleide en voorzitter van de Tweede Kamer, reageerde woensdag op vragen van Wilders en gaf aan dat zij niet op de hoogte was en er geen enkele betrokkenheid bij heeft gehad. Volgens een woordvoerder van de Eerste Kamer heeft De Graaf geen stokje gestoken voor de deelname van Wilders. De PVV-leider zou ‘gewoon zijn uitgenodigd’ voor de Commissie van In- en Uitgeleide als hij aan de beurt was gekomen.

Wilders heeft geregeld scherpe kritiek geuit op het koningshuis. In de Volkskrant zegt De Graaf: “In mijn achterhoofd heeft zeker meegespeeld dat het beeld van Wilders naast de koning veel aandacht zou hebben getrokken.” Hij zou het ‘heel moeilijk’ hebben gevonden als Wilders in de Commissie zou hebben gezeten. Maar hij ontkent dat hij hem eruit heeft gemanoeuvreerd, aldus de woordvoerder van de Eerste Kamer.

Wilders wil dat De Graaf zijn voorzitterschap neerlegt als het verhaal klopt.

 

TPO/ANP