Leven

Werkt de vijf-seconden-regel echt?

12-06-2013 12:00

We kennen allemaal de vijf-seconden-regel en misschien heb je hem wel eens toegepast. Je laat iets eetbaars vallen, roept ludiek ‘vijf-seconden-regel!’, raapt het op en eet het op. Maar, om met Rembo en Rembo te spreken: Mag dat?!

5 seconden

Amerikaanse onderzoekers waren wel benieuwd hoe lang het duurde voordat het niet meer raadzaam was om eten van de grond te rapen. Ze lieten brood en worsten op onder meer tapijt en hout vallen om te testen of er salmonella overgegeven was op het eten.

Dat klinkt in elk geval al als een leuk onderzoek om te doen: eten op de grond gooien en kijken wat er gebeurt.

Het slechte nieuws is echter dat het weinig uitmaakt of je eten vijf of vijftien seconden laat liggen: als salmonella zich verspreidt van de vloer naar het eten, dan gebeurt dat in de eerste vijf seconden. Niet dat er op elke vloer salmonella te vinden is, maar de bacterie overleeft vier weken op een droog oppervlak.

Wat betreft het verspreiden van de bacterie: het type grond (tapijt, hout, etc) maakt weinig uit. Meer over dit onderzoek lees je hier.

Neus

Wist je dat ongeveer 85% van de mensen uit slechts één neusgat ademt? Doorgaans switch je elke vier uur van linker naar rechter of rechter naar linker neusgat.

Hoe dat anatomisch precies in elkaar steekt, dat lees je hier. Maar doe er je voordeel mee: ademen door het linkerneusgat maakt je creatiever op dat moment, terwijl ademen door je rechterneusgat je rationeler maakt.

Drinken op het werk

Verder is het aan te raden om van tijd tot tijd te drinken het werk. Daar wordt je creatiever van, al had je dat zelf ook wel kunnen bedenken: er is wetenschappelijk onderzoek om deze bewering te onderbouwen.

Het werkgeheugen van de mens neemt namelijk af na een paar glazen. Hierdoor ben je iets minder gefocust, maar wel creatiever. Continue focussen op één deel van het probleem lost het probleem niet per se meer op dan niet gefocust zijn.