Bladen

Kluun krijgt koekje van eigen deeg

13-06-2013 17:32

Nee, Kluun heeft geen enge ziekte en is daarom niet verlaten door zijn vrouw. Een fotograaf zet de bestseller Komt Een Vrouw Bij De Dokter van Kluun in delen gratis op internet. Waarom? Omdat Kluun copyright nog steeds niet snapt.

Google Images

Kluun, of Raymond van de Klundert maar die naam was niet zo lekker te marketen, voert namelijk actie tegen fotografen. Kluun had een blog. Omdat Kluun het niet bepaald van zijn teksten moet hebben, zette hij er af en toe een fotootje bij. Een fotootje die hij zo van Google Images plukte. Handig natuurlijk, maar op foto’s rust copyright, ook als je ze bij Google wegtrekt. En dus kreeg hij achteraf nog wel eens een rekening van een fotograaf die zijn eigen werk terugzag bij Kluun.

Dat ging er niet in bij de man die een fortuin verdiende met zijn beschrijving van het verlaten van zijn vrouw. Want geld verdienen met boeken is ok, foto’s horen gratis te zijn. Uit protest zette hij zijn website op zwart en roept hij andere bloggers op om een ‘principiĆ«le strijd‘ te voeren tegen de terreur van fotografen.

Absurd hoge claims

Goed, de absurd hoge claims die een enkele fotograaf nog wel eens neer wil leggen bij hobbybloggende scholieren zijn luizig, maar dat wil niet zeggen dat iedereen die foto’s zomaar moet kunnen gebruiken. Zeker bekende auteurs met duizenden bezoekers op hun weblog niet. Dan zouden die auteurs hun met copyright beschermde werk (hun boeken) ook maar gratis en voor niks aan moeten bieden op internet.

Miskluun

En dat is precies wat een (vooralsnog anonieme) fotograaf dus doet. Hij publiceert de roman Komt Een Vrouw Bij De Dokter open en voor iedereen gratis bereikbaar op miskluun.tumblr.com. “Naar aanleiding van de ‘principiĆ«le actie’ die Kluun tegen fotografen voert: een klein beetje tegenwind,” aldus de maker van de site.