Weten & Tech

Koninklijke Luchtmacht viert 100-jarig jubileum

13-06-2013 13:00

Op 1 juli wordt de Koninklijke Luchtmacht 100 jaar. Wat aankomend weekend met de Luchtmachtdagen op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni groots wordt gevierd op de Vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Daar zullen hectoliters hoog octaan in Merlins voorin Spitfires omgezet worden in hemelse herrie. Trommelvliezen en neusvleugels gaan genieten van sloten kerosine die vlammend bulderen. Om de ogen te strelen trekken vier vermaarde aerobatic teams scherpe lijnen. En anders doen de KLu-demo F16 of die van SoloTürk het wel.

Klu Apache demo-team (foto: Defensie)
1apachademoteam

Er vliegen zat smaken. Van een Viggen uit Zweden en Hornet uit Finland tot Gripens uit Tsjechië en Hongarije. Met minder bekende als de Su-22 Fitter uit Polen of klassiekers als de Hawker Hunter ter afwisseling. Naast jets zijn er props&blades. Met onder meer de viervoudig cirkelende van een Deense C-130J Hercules en de maaiende van het Nederlandse Apache demo-team. Meer nostalgisch draaien de propellerbladen van onder andere een Spitfire en een Curtiss P-40 Kittyhawk. Wat een C-47 Dakota en PBY-5A Catalina op dezelfde Pratt&Whitney’s in duplo doen. Zoeken, vinden en op de hoogte blijven van alles voor de Luchtmachtdagen doe je met de Klu-app (iPhone, iPod touch en iPad – Vereist iOS 5.0 of nieuwer).

Het begon in 1913 als Luchtvaartafdeeling (LVA) op Soesterberg. Met één vliegtuigen, zijnde de gehuurde zelfgebouwde Brik -eigenlijk een Franse Farman- van Marinus van Meel. Onderstaand doet Afterburnpower een vloeiende greep uit het assortiment waarmee we de afgelopen honderd jaar hebben gevlogen. Aanvankelijk als LVA, vanaf 1944 als Commando Luchtstrijdkrachten (LSK) en sinds 1953 als Koninklijke Luchtmacht, de KLu.

http://www.youtube.com/watch?v=AW-lXPjtBy8

Meer Klu-historie bij Nostalgienet, waar de serie 100 jaar militaire luchtvaart in Nederland tot in augustus doorloopt. Tussen de uitgelichte vliegtuigtypen zitten onder meer de Hawker Hunter (17 juni), de ‘Kaasjager‘ (26 juni) en de Starfighter (8 juli).


1SoloTurkF16

Red Arrows
1redarrows

Meer jarigen: Patrouille de France
1patrouilledefrance60

Patrouille Swisse, dit jaar vijftig
1PatrouilleSuisse2

Frecce Tricolori
1frecce2


Voorproefje