Van Hanegem zeer kritisch op Cor Pot

13-06-2013 11:51

Willem van Hanegem in verbolgen over de manier waarop Jong Oranje gister van Jong Spanje verloor. In zijn column in AD Sportwereld haalt De Kromme hard uit naar de keuze van Cor Pot om met een B-team aan de wedstrijd te beginnen. Pot stelde maar liefst elf andere spelers op dan in de gewonnen wedstrijd tegen Rusland. “Dat vind ik pure minachting voor het toernooi, voor de toeschouwers en voor de sport voetbal.”

Schandalig

“Je zou je bijna afvragen of je zo’n wedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Spanje wel serieus moet bespreken. Want zowel de spelers als de uitgebreide staf van onze ploeg namen de wedstrijd overduidelijk niet serieus,” opent Van Hanegem.

“Cor Pot trad met maar liefst elf andere spelers aan. Dat vind ik pure minachting voor het toernooi, voor de toeschouwers en voor de sport voetbal. Deze wedstrijd werd live uitgezonden in Nederland, daar is voor betaald, dan is het toch schandalig als je niet eens probeert kwaliteit te leveren?”

Absurd

“Ik snap best dat je een paar jongens rust geeft, maar dit was gewoon ridicuul. Je doet toch aan zo’n EK mee om je beste jonge voetballers beter te laten worden én eventueel iets te laten winnen? Ik begrijp hier echt helemaal niks van en ben er als liefhebber zeer teleurgesteld over.”

Niet alleen de bondscoach moet het ontgelden, ook de spelers worden door Van Hanegem niet gespaard. “Mentaal lever je in, want binnen de selectie lopen nu minstens elf spelers die weten dat ze gefaald hebben, dat is niet niks. Ze faalden echt op een absurde wijze. Er zat helemaal niets in die jongens. De centrale verdedigers Nuytinck en Van der Hoorn, is die gasten wel eens uitgelegd hoe je opbouwt? Is überhaupt aan spelers uitgelegd dat positiespel betekent snel diepte zoeken, een station overslaan, de tegenstander onder druk zetten? Waar waren de crosspasses?”

Irritatie

Ook deelt Van Hanegem nog een persoonlijke sneer uit aan de bondscoach van Jong Oranje. “Ik ben bang dat Louis van Gaal niet blij is met de keuzes van zijn collega-bondscoach. En Cor Pot kan dan zeggen dat dat hem niets uitmaakt, maar dat geloof ik niet. Pot is nooit een coach geweest van de onafhankelijke standpunten en waait meestal met de beste wind mee. Hij neemt het mij kwalijk dat ik Clasie in de basis wil zien. Omdat ik iets met die jongen zou hebben. Wie mij kent en deze stukjes leest, weet dat ik ook op Clasie kritisch kan zijn. De irritatie van Pot zegt alles over hem als persoon.”

Om toch gematigd positief af te sluiten: “In tegenstelling tot wat de tv-commentator beweerde hoeven we niet bang te zijn voor Italië. Zo goed zijn ze niet. De vraag wel is wat die waardeloze wedstrijd van gisteren voor een impact zal hebben op de halve finale van zaterdag. Maar goed, ik verheug me op de halve finale.”