Economie

Bank of America vervalt in oude gewoontes

14-06-2013 13:43

Het gaat weer helemaal crescendo met de Amerikaanse bancaire sector. In het eerste kwartaal van 2013 werd er een record winst van 40,3 miljard dollar gemaakt. De banken lijken de crisis dus weer helemaal te boven te zijn. But old habits die hard, dat geldt in ieder geval voor de bankgigant Bank of America.

Hypotheken ‘voordelig’ herfinancieren

De financiële crisis in de Verenigde Staten werd veroorzaakt door de huizenbubbel. Vooral door de verkoop van ‘subprime’ hypotheken en het herfinancieren van hypotheken konden de mensen na verloop van tijd hun hypotheek niet meer betalen. Hierdoor kwamen veel huizen leeg te staan en daalde de huizenprijzen in de Verenigde Staten. Op deze manier spatte de huizenbubbel in 2008 uiteen in de Verenigde Staten.

Nadat de belastingbetaler de banken overeind moesten houden blijkt men gewoon weer door te gaan met deze praktijken. Bank of America maakt bijvoorbeeld alweer misleidende reclame met het herfinancieren van de hypotheek. Zo wordt de klant voorgeschoteld dat men 4000 dollar per jaar kan besparen aan hypotheekkosten door de herfinanciering. De hypotheek loopt dan in plaats van 20 jaar 30 jaar door.

37.000 dollar extra kosten

Wat men er niet duidelijk bij vertelt, is dat de lagere rente in de jaren zal stijgen en dat aan het eind van de rit men 37.000 dollar meer kwijt is aan rentekosten. Door deze val, die gezet wordt in de kleine lettertjes, komen de mensen uiteindelijk in de betalingsproblemen. Men wordt gelokt met mooie verkooppraatjes maar wordt net als voor 2008 een financiële strop aangemeten.

Bank of America heeft niks geleerd van de financiële crisis en het is wachten op de volgende bubbel die barst. Zolang de banken geen verantwoordelijkheid hoeven te nemen voor hun risicovolle gedrag zullen ze gewoon door blijven gaan met waar ze voor 2008 mee bezig waren.