Gekke sport: Vingerworstelen

14-06-2013 12:32

De oude Grieken gaven er mee aan dat ze anale seks wilden, de Zuid-Europeanen om iets aan te wijzen en de rest van de wereld om duidelijk te maken dat iemand op moet lazeren: de middelvinger. In Beieren heeft de digitus medius echter een geheel andere functie. Hier wordt namelijk ieder jaar het vingerworstelkampioenschap gehouden. Doop je vinger in magnesium en trek je pezen kapot aan een stukje leder.

Geschiedenis

Er gaan verschillende verhalen over de geschiedenis van het vingerworstelen. Zo zou het stammen uit de 17e eeuw, waar herders het in de Alpen speelden. Anderen beweren dat het uit de 14e eeuw stamt, maar volgens de meeste kenners is het helemaal niet zo oud. Zo’n 50 á 60 jaar geleden besloten twee vrienden om hun krachten eens te testen; wie is het sterkst? En dan kan je gewichtheffen, een potje knokken of armpje drukken, maar deze jongens besloten om te vingerworstelen. Ze pakten een leren riem, haakte hun middelvingers erin en begonnen te trekken. Naarmate de tijd verstreek, begonnen steeds meer mensen deze variant te gebruiken om te meten wie nu het sterkste is. Dit leidde uiteindelijk tot een heus toernooi in het zuiden van Duitsland. Ongeveer 150 mannen, van alle leeftijden, strijden dan in het Beierse dorpje Gaissach om de titel van beste vingerworstelaar.

Spelregels

Over de spelregels kunnen we heel kort en bondig zijn. Het speelveld is een tafel, waar je tegenover je tegenstander plaats neemt. Je rijgt allebei je beste middelvinger door een lederen band, van 10cm lang, en wacht op het startsignaal van de scheidsrechter. Let wel: je mag maar een hand gebruiken, dus kies je sterkste middelvinger. Je wint, wanneer je je tegenstander over de tafel hebt getrokken of, wanneer je het leren bandje aan jouw kant kapot hebt getrokken. Simpel.

Verwacht trouwens niet dat het zonder slag of stoot zal gaan. Tijdens dit toernooi is een medisch team aanwezig dat regelmatig aan de bak moet, omdat deelnemers spieren afscheuren en zelfs botjes breken. Niet heel gek, aangezien je vinger eigenlijk niet echt gemaakt is om 100kg over een tafel te trekken. Met tegenwerkende kracht.

Winnaars

Om te winnen moet je je middelvinger trainen. Sommige deelnemers trainen hun middelvingers met gewichten, net zo lang tot ze sterk genoeg zijn om die titel binnen te slepen. Anderen trainen hun middelvinger door in tennisballen te knijpen of door ermee op te drukken. Het klinkt allemaal vrij ongeloofwaardig, maar het klopt als een zwerende vinger.

Afgelopen jaar bleek Josef Utzschneider de sterkste middelvinger van Duitsland te hebben, want hij won dit prestigieuze toernooi.

Heb je ook zin om in je lederhosen je vinger of je tegenstander te breken voor een beker, neem dan contact op met de VVV van Gaissach.

Filmpje!

http://www.youtube.com/watch?v=dE6HyNdrCOM