Weten & Tech

Guppies blijven zich na hun dood voortplanten

14-06-2013 10:18

Mannelijke guppies blijven zich na hun dood nog tien maanden voortplanten. De vrouwtjes, die veel langer leven, slaan het sperma van hun vent op voor de volgende lading babyvisjes.

Mannetjesguppies houden het na drie tot vier maanden voor gezien, terwijl de dames twee jaar oud kunnen worden. Amerikaanse wetenschappers onderzochten de vissen in een rivier op het eiland Trinidad.

Ze kwamen tot de conclusie dat het opslaan van sperma van hun overleden partner voor guppies evolutionair gezien veel voordelen met zich meebrengt.

De mannelijke guppies zijn felgekleurd en ze zien er eigenlijk allemaal anders uit. De vrouwtjes slaan het liefste een kerel met een zeldzaam kleurenpatroon aan de haak. Het zaad van een dood mannetje met niet vaak voorkomende kleuren kan zo tot wel twee generaties na zijn dood voor nageslacht zorgen dat erg populair is bij de dames, schrijft Science Daily.

“Groepen dieren die te klein zijn lopen het risico uit te sterven omdat de nieuwe generatie door inteelt verzwakt is”, legt onderzoeker David Reznick uit.
“Als de vrouwtjes sperma opslaan, is de populatie in de praktijk groter dan het aantal levende dieren. En het bewaarde sperma kan de genetische variatie op verschillende manieren ten goede komen.”