Kunst

Huwelijken die de muziek niet overleven

14-06-2013 12:00

De vraag van vandaag, met wie is het moeilijk om zaken te doen? Vrienden, is het eerste antwoord dat boven komt drijven en daar zit zeker een waarheid in. Hoeveel vriendschappen zullen wel niet verbroken zijn na een zakelijk geschil. Maar het meest logische antwoord is natuurlijk je partner.

Niet alleen kom je in de zakelijke arena soms tegenover elkaar te staan, denk je eens in hoe zwaar het moet zijn om ook nog eens een act met elkaar te vormen. Niet alleen moet je om kunnen gaan met publiciteit en de druk van het presteren, ook ben je bijna altijd met elkaar. En dan ook nog eens onderweg, van optreden naar studio en van de studio weer naar huis. Om dat te overleven moet je wel heel erg gek op je wederhelft zijn. Daarom kijk ik deze week naar een aantal huwelijken die het slepende ritme van een band zijn niet overleefd hebben.

Trouwen na een week

Allereerst, mocht je interesse hebben in wat er precies gebeurde tussen de verschillende mensen wil ik je vooral aanraden om dit even te google-en of om de privé te lezen. Alle details zijn vast ergens op internet te vinden, maar ik ga liever op de muziek in! Zo was er Gwen McCrae, zij is nog steeds een favoriet van DJ’s die een dansvloer aan de gang moeten houden door tracks als Keep the Fire Burning, Funky Sensation en natuurlijk All This Love That I’m Giving. Naast haar solo werk stond Gwen ook bekend als de partner van George McCrae, die ze trouwde in 1963 na elkaar een week te kennen.

De twee begonnen te zingen en kregen wat bekendheid met Three Hearts In A Tangle. No One Left To Come Home To scoorde niet super goed, maar ondanks het uitblijven van top noteringen hebben de twee wel een paar hele mooie liedjes gemaakt. Mechanical Body bijvoorbeeld, of The Rub en Winner Together Or Losers Apart. Eigenlijk was No One Left To Come Home To een voorbode van wat er zou komen want het huwelijk liep stuk nadat beiden los van elkaar hits scoorden. Gwen deed dit met Rocking Chair en George kwam hoog in de noteringen met Rock Your Baby. Door het succes die de twee hadden als solo artiesten groeiden ze langzaam uit elkaar en gingen ze in 1976 uit elkaar.

Spontaan optreden

Helaas was er in het huwelijk van Gwen en George McCrae meer aan de hand. Het lijkt wel een thema te zijn, want ook bij de rest van de huwelijken die ik hier bespreek kon de een niet met de handen van de ander afblijven. Maar dan niet in de goede zin van het woord. Zo Zullen veel mensen bekend zijn met de geschiedenis van Ike en Tina Turner. Het begon eerst nog als een sprookje, Ike was een populaire artiest en speelde in in ST. Louis waar Ann Buldock in het publiek zat. Nadat Ann zo onder de indruk was van de band en Ike besloot ze de band achterna te reizen en zo kwamen Ike en Ann in contact met elkaar.

Na een tijd gevraagd te hebben om een keer mee te mogen zingen greep Ann haar kans toen ze in de pauze van de band een liedje van BB King meezong dat toen gedraaid werd. De drummer gaf haar een van de mics van het drumstel en haar performance was zo groef dat Ike naar haar toe kwam om te vragen of ze mee wilde zingen met de band. Moeiteloos kon Ann met de band mee en Ike begon haar te kneden als zangeres wat resulteerde in een platen contract en liefde tussen de twee. Ike gaf Ann de artiestennaam Tina en het begin van het succesvolle duo was er. Fool In Love was het eerste resultaat van de samenwerking die zou resulteren in grote hits als Proud Mary, Baby Get It On en River Deep Mountain High.

Toch zullen veel mensen Ike en Tina niet herinneren zoals het zou horen. In plaats van de geschiedenis in te gaan als succesvolle man en vrouw zijn vooral de ruzies, en de lelijke scheiding die volgde blijven plakken. Nadat beiden problemen met drugs hadden en zeker nadat Tina meerdere keren aangifte van mishandeling tegen hem had gedaan was de maat vol en een scheidingen volgde.

Knipperlicht, affaires en geheime huwelijken

Toch zijn er mensen die het altijd bonter kunnen maken. Recentelijk zijn Chris Brown en Rihanna de ene week verliefd en de andere week in oorlog met elkaar maar een ander goed voorbeeld hier van zijn Bobby Brown en Whitney Houston. Ondanks dat de twee niet heel erg veel samen hebben gewerkt naast Something In Common heeft de roddelpers jaren lang kunnen genieten van de turbulente relatie.

Faith Evans bleef Christopher Wallace (Notorious Big) ondanks al zijn affaires met andere vrouwen tot vlak voor zijn dood trouw en hebben Meg en Jack White van de White stripes jarenlang gezegd dat ze broer en zus waren. Helaas was er een journalist zo slim om de twee na te trekken en kwam er op deze manier naar buiten dat de twee sinds 1996 met elkaar getrouwd waren.

Zo ging het wel goed

Gelukkig zijn er nog twee mensen die bewijzen dat je na een lelijke scheiding gelukkig nog wel normaal met elkaar om kan gaan, namelijk Sonny en Cher. Op alle fronten was er succes. Als zang duo met hits als I Got You Babe, But You’re Mine en All I Ever Need Is You en natuurlijk met The Sonny And Cher Show op tv. Ondanks al het succes hield het huwelijk geen stand, een lelijke vechtscheiding was het resultaat waarna de twee hun weg als solo artiest vervolgden. Lieve popsterren van dit moment, neem een voorbeeld aan deze twee. Want een paar jaar na de scheiding kwamen beiden erachter dat ze elkaar toch echt nodig hadden. De tv shows die ze solo deden kwamen niet echt van de grond en Cher deed een gebaar naar Sonny. Die opende namelijk een restaurant en Cher kwam opdagen om te vragen of ze nog een keer bij elkaar konden komen om weer de Sonny and Cher show terug op tv te brengen. Niet alleen om haar carrière te redden maar ook om de oude magie weer voor even terug te voelen.

DJ D-Rok (Daan Koekelkoren) draait onder andere op Wicked Jazz Sounds, Lovebirds en Zwarte Koffie, schrijft en produceert eigen tracks, maar is ook niet te beroerd om ons te onderwijzen in zwarte muziek.