Weten & Tech

BITS – E3: Games, trailers, nieuws en méér!

15-06-2013 09:00

De Electronic Entertainment Expo (E3), één van de grootste en belangrijkste gamebeurzen ter wereld, is inmiddels bijna afgelopen. Tijd voor Bits om een beetje orde in de chaos te scheppen. Goed- danwel kwaadschiks.

De nieuwe generatie spelcomputers

Over de Xbox One wisten we al het één en ander, de Playstation 4 was vooralsnog de grote onbekende. Sony scoorde vrij makkelijk met wat grappen over de (potentieel) ingrijpende restricties op de Xbox One, maar bleef zelf ook op de vlakte. De prijzen van de concurrenten werden bekendgemaakt: €499,- voor de Xbox One (verkrijgbaar vanaf november), €399,- voor de Playstation 4 (verschijnt dit ‘holiday season, dus in november of december).

Anonieme bronnen verklaarden tegenover het Britse magazine Edge dat de uiteindelijke voorwaarden voor speluitgevers nog niet eens vastgelegd zijn, dus deze kunnen nog veranderen; voor beide spelcomputers. De bronnen vertelden verder dat de DRM-plannen van Sony op het laatste moment gewijzigd zijn, omdat Microsoft verzengende kritiek te verduren kreeg.

In principe is er nu een vreemde situatie ontstaan waarin Microsoft een sterkere line-up aan games heeft laten zien, maar Sony’s Playstation 4 de populariteitswedstrijd – in ieder geval tijdelijk – gewonnen lijkt te hebben. Sony heeft het PR-technisch gezien slim aangepakt door Microsoft zijn eigen graf te laten graven. Tegelijkertijd zijn de plannen van Sony ook vaag, dus het zou kunnen dat de ‘vlucht naar Sony’ enigszins prematuur is.

Xbox-opperhoofd Don Mattrick maakte nog een fikse PR-uitglijder. Toen hem gevraagd werd naar de verplichte internetverbinding van de Xbox One, antwoordde hij: ‘We hebben al een spelcomputer die offline werkt: de Xbox 360.’ Microsoft ondersteunt de Xbox One overigens niet in Portugal en Polen, dus de Poolse makers van The Witcher 3: The Wild Hunt kunnen hun eigen game waarschijnlijk niet spelen op de Xbox One.

Nintendo

Nintendo had al laten weten geen grote persconferentie te houden tijdens de E3. In plaats daarvan verscheen er een aflevering van Nintendo Direct, die je hier integraal kunt zien. Nintendo toonde een paar hele leuke games, waarvan het grootste deel pas in 2014 verschijnt. Het geduld van de Wii U-bezitter wordt dus nogal op de proef gesteld.

Hoogtepunten uit de Nintendo Direct-show:

Super Mario 3D World
Een nieuwe, driedimensionale Mario-game voor maximaal vier spelers: verschijnt in december op de Wii U.

Mario Kart 8
Een nieuwe Mario Kart voor de Wii U, verschijnt in de lente van 2014.

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD
Deze remake van het Gamecube-spel belooft er niet alleen grafisch beter uit te zien. Nintendo is van plan om het laatste, minst sterke gedeelte van het spel aan te passen. De game verschijnt in oktober voor de Wii U.

Bayonetta 2
Onze favoriete sm-heks die vijanden vermoordt met haar kapsel is terug! Bayonetta 2 wordt verwacht op de Wii U, begin 2014.

Donkey Kong Country Tropical Freeze
Op het moment slingert Donkey Kong zich een weg door het oerwoud, richting de Wii U. In november van dit jaar arriveert hij, want de jungle is erg ver weg.
http://www.youtube.com/watch?v=UhPllZovRhc&feature=player_embedded

Super Smash Bros.
Jawel! Super Smash Bros. voor de 3DS en Wii U verschijnen in 2014. Deze game is ook leuk als je niet van Super Mario houdt, want in Smash Bros. kun je hem de hersens in slaan.

Microsoft, Xbox One

Microsoft toonde een sterke ‘game line-up’ tijdens haar persconferentie, met veel games die uitsluitend op de Xbox One en de pc verschijnen. De hele presentatie vind je hier, hieronder de hoogtepunten.

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain
Even leek het er op dat de Xbox One een exclusief spel te pakken had, maar MGS5: The Phantom Pain verschijnt gewoon op de PS3 en 4 én de Xbox 360 en Xbox One. Het lijkt erop dat deze game controversiële thema’s niet schuwt en de ‘open wereld’ stealth-gameplay ziet er ook tof uit.

Titanfall
Lang was onduidelijk waar de studio Respawn (bestaande uit ontevreden oud-Infinity Ward-personeel) precies aan werkte. Vorige week hoorden we de naam van de game, Titanfall, en nu is er ook beeld. Het is een sciencefictionschietspel waarin je enorme robots kunt besturen. Titanfall wordt ontwikkeld voor de Xbox One en pc; waarschijnlijk ligt de game in het eerste kwartaal van 2014 in de winkel.

Forza 5
De racegame Forza Motorsport 5 kent geen traditionele computergestuurde tegenstanders. In plaats daarvan speel je tegen ‘online avatars’ van andere spelers, die hun rijstijl baseren op de acties van de betreffende spelers. Als je zelf niet aan het spelen bent, racet jouw ‘driveatar’ (zo noemen ze dat, daar kunnen wij helaas ook niets aan doen!) tegen andere spelers. Forza is een launchtitel van de Xbox One en verschijnt in november.
http://www.youtube.com/watch?v=iYTx9DFWMSI

Max: The Curse of Brotherhood
Max is een platformspel, in ontwikkeling voor de Xbox 360. Het doet ons een beetje denken aan Heart of Darkness (de game, niet per se het boek).

Sony, Playstation 4

Sony maakte goede sier door min of meer te zeggen ‘wij doen het tegenovergestelde van Microsoft’, maar of dat verhaal overeind blijft staan, is nog ongewis. Verder een solide show van het Japanse bedrijf, met een paar exclusieve Playstation 4-games en mooie multiplatformgames. De hele show vind je hier, de hoogtepunten zie je hieronder.

Watch Dogs
Mooi materiaal van Watch Dogs, de ‘free-roaming’-game waarin je elektronica kunt hacken met je smartphone. De game is in de maak voor de PS3, PS4, Wii U, Xbox 360 en Xbox One en staat gepland voor november van dit jaar.

Destiny
Nadat Bungie stopte met Halo-spellen maken voor Microsoft, vertrok de studio naar Activision en begon het werk aan Destiny. Het lijkt een sciencefictionschietspel (in een open wereld) te worden dat lijkt op zowel Halo als Borderlands. Het spel verschijnt in 2014, op alle spelcomputers (behalve de Wii U, aaaaaaaw…).

Beyond: Two Souls
David Cage, de baas van Quantic Dream, klaagt vaak over de gamesindustrie. Deze week zei hij dat spelstudio’s ‘in paniek raken als de hoofdpersoon in een spel geen vuurwapen vastheeft’. Dat geldt ook voor zijn eigen spel, dat begin oktober verschijnt voor de Playstation 3.

The Order – 1886
Er werd niet heel veel getoond over The Order, maar een ‘steampunk’-weerwolvenjaaggame met een victoriaans Londen als achtergrond is bij voorbaat interessant.

Killzone: Shadowfall
Eindelijk! Een Killzone-spel dat niet bestaat uit 50 tinten bruin! Verschijnt eind dit jaar op de Playstation 4.

Final Fantasy XV
Een nieuw deel in de Final Fantasy-reeks, op de Playstation 4 en Xbox One. Gelukkig maar, dan kunnen we weer doen wat… het ook is dat je doet in een Final Fantasy-spel!

Tech Demo: The Dark Sorcerer
Dit is niet echt een game, maar een tech-demo van Quantic Dream om de mogelijkheden van de Playstation 4 te tonen. Alleraardigst.

Andere mooie filmpjes

EA – Battlefield 4
Kijk eens naar de multiplayer van Battlefield 4! De pc-, PS3- en Xbox 360-versies verschijnen op 1 november in Europa; de PS4- en Xbox One-versies iets later, wanneer weten we niet precies.
http://www.youtube.com/watch?v=ga90t6ac9ig

EA – Mirror’s Edge 2
Het ‘free running’-actiespel Mirror’s Edge was commercieel gezien niet echt een succes, maar Electronic Arts komt de fans toch tegemoet met een prequel.

Ubisoft – The Division
We hadden nog nooit van The Division gehoord, maar het wordt een schietspel/RPG dat zich afspeelt in een verwoest New York. Ziet er héél interessant uit! Verschijnt in 2014 op de Playstation 4 en Xbox One.

Fez 2

Na zo’n week van ‘blockbuster’-gamegeweld moeten we trachten onze ‘indie’-cred een beetje overeind te houden. Fez 2, dus. Het is niet bekend wanneer de game verschijnt, ook niet waarop (we hebben een sterk vermoeden dat het om de Playstation 3, 4 en PS Vita gaat).

 

En hier ging het deze week ook nog over…

 

Clifford ‘Cliffy B.’ Bleszinski, de man achter o.a. Gears of War, houdt sinds zijn vertrek bij Epic Games een welverdiende ‘sabbatical’, maar dat weerhoudt hem er niet van om mee te discussiëren over de toestand in de sector. ‘Cliffy B.’ staat volledig achter de beslissing van Microsoft om tweedehands gameverkoop en het uitlenen van games te beperken. ‘De budgetten voor games zijn te hoog om tweedehandsverkoop – waar de spellenmaker niet aan verdient – te laten voortduren.’ Dus.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: @Bitspost’. Fijn weekend!