Examenfraude, boehoehoe

17-06-2013 14:58

Ben ik de enige die de media-aandacht over die paar gestolen examens ietwat overtrokken vind? Zo’n diefstal verdient wel wat opheldering, maar volgens mij draagt de massale aandacht alleen maar bij aan een verdere hetze tegen Ibn Khaldoun, en wat mij betreft leidde het zelfs tot de uitstelling van de diploma-uitreikingen in Rotterdam. Zonder al die spastische media-aandacht hadden de scholiertjes nu lekker soa’s kunnen oplopen in Lloret de Mar, maar dat is hen dus op brute wijze ontnomen.

Nu wil ik niet zo’n ‘de media zijn de schuld van alles’-pleidooi houden, ik zie simpelweg niet in wáárom er zo buitensporig veel over de zaak gezegd en geschreven moet worden. Zulk soort dingen gebeurt, mensen frauderen graag. Volwassen, scholier of student: afkijken, examens stelen of jezelf op clandestiene wijze voorzien van exameninformatie, wie zou zich zo’n kans onthouden?

Flinke ruggengraat

Oké, ik breek zelf geen kluizen open, maar ik heb wel een flinke ruggengraat nodig om de informatie te weigeren als iemand het me aan zou bieden. Misschien ben ik dan een zwakke zak. Prima. Beter dan dat hypocriete gelul over ‘hoe erg het is’, terwijl je weet dat jij de verleiding ook niet zou kunnen weerstaan als je goud binnen handbereik hebt.

Het is ook allemaal zo makkelijk tegenwoordig, met een camera op je mobieltje. En anders moet je inventief zijn. Ik ben wat dat betreft, net als de meesten, ook niet heilig. Natuurlijk probeerde ik op de meest ingenieuze wijzen de vragen mee te smokkelen tijdens een tentamen, om het mezelf bij mijn hertentamen zo makkelijk mogelijk te maken. Heeft het me ooit écht geholpen?

RamBam

Nee, want meestal waren de vragen dan allang veranderd, docenten waren meestal toch slimmer dan ze er uit zagen. Heb ik spijt van mijn actie? Ook niet. Ik vond het leuk om te kijken of het systeem feilbaar was, en dat was het. Misschien is dat de journalistieke nieuwsgierigheid in mij. In een vreemd opzicht bewees ik mijn school een dienst.

Een van de meiden van televisieprogramma RamBam kreeg afgelopen week te horen dat ze niet wordt vervolgd vanwege het reizen met valse identiteitspapieren. Waarom niet? Ze bewees de feilbaarheid van het douanesysteem. Brenno de Winter, da’s ook zo iemand die keer op keer gaten aantoont in allerhande sytemen. Zulke mensen moet je bedanken voor hun inzet, niet vervolgen.

Mediahetze

Nu snap ik dat dit in het geval van de bewuste examenfraude anders ligt, maar het principe blijft hetzelfde: de instelling heeft gefaald, dus die moet daar lessen uit trekken en zorgen dat zoiets de volgende keer niet opnieuw kan gebeuren. Moet je fraudeurs dan helemaal niet straffen? Natuurlijk wel, maar je kunt je afvragen of de ellenlange discussies in praktisch elke nieuwsshow nu echt van meerwaarde zijn.

Als het om examens gaat, is nu eenmaal niemand te vertrouwen en als we dat accepteren, dan is die mediahetze voortaan ook overbodig. Want dit zal echt niet de laatste keer zijn.