Politiek

SP, PvdA en CDA sluiten monsterverbond

17-06-2013 18:23

Dat we leven in tijden van economische tegenspoed, politiek veel onzeker is en het koninkrijk woensdag vermoedelijk ten onder gaat aan hittestress blijkt voor SP, PvdA en CDA geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Sterker, in een unieke gelegenheidscoalitie hebben één regeringspartij en twee oppositiepartijen besloten sámen één van de grootste problemen aan te pakken waar dit land zich voor gesteld ziet: de deplorabele staat van het Nederlandse wandel- en fietsnetwerk.*

‘Een stap vooruit’

In een gezamenlijk initiatief presenteren SP, PvdA en CDA op 28 juni aanstaande de startnotitie ‘Een stap vooruit’. In de notitie doen SP-Kamerlid Paulus Jansen, PvdA-Kamerlid Duco Hoogland en CDA-Kamerlid Sander de Rouwe voorstellen om het Nederlandse potentieel aan wandel- en fietsmogelijkheden beter te benutten. De komende maanden vragen de drie partijen fietsers, wandelaars, hardlopers én hun organisaties wat hun ideeën zijn voor de uitbouw en betere benutting van het Nederlandse wandel- en fietsnetwerk. Dat moet uitmonden in concrete verbetervoorstellen.

Woud van bordjes

De drie fracties denken daarbij onder meer aan voorstellen om een einde te maken aan de versnippering van routestructuren waardoor fietsers en wandelaars met een woud van bordjes te maken hebben. Ook willen de partijen een duidelijke afbakening maken van landelijke, regionale en lokale verantwoordelijkheden om het beheer en onderhoud van routes te verbeteren.            

PvdA, SP en CDA willen ook graag spreken over de mogelijkheden om fiets- en wandelorganisaties intensiever te betrekken bij de aanpassingen aan de infrastructuur en om het meenemen van de fiets in stoptreinen buiten de spits en in het weekend gratis te maken. Ook stellen de opstellers van de notitie dat de recreatieve waarde van de OV-fiets met sprongen kan stijgen als de mogelijkheden om de fiets op een ander station in te leveren worden verruimd.

Brede maatschappelijk consultatieronde

De drie partijen benadrukken dat hun notitie een aftrap is van een brede maatschappelijk consultatieronde en dat zij uitkijken naar de ideeën die wandelaars, fietsers en hun organisaties de komende maanden aandragen om het Nederlandse wandel- en fietsnetwerk te verbeteren en uit te breiden.

Instant-update – Iemand heeft gekletst en nu kan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) niet achterblijven. Ze heeft maandag zeven burgemeesters tot ‘ambassadeurs Fietsveiligheid’ benoemd. Ze gaan zich ‘regionaal inzetten voor fietsveiligheid’. Minister Schultz: “Fietsen hoort bij Nederland en is niet weg te denken uit het straatbeeld. Het is gezond, duurzaam en met de fiets kom je snel waar je moet zijn.”

*Dit bericht is niet satirisch van aard en naar eer en geweten getikt op basis van de persberichten die SP, PvdA, CDA en het ministerie van Infrastructuur vanmiddag verstuurd hebben.