Buitenland

Kim Jong-Un doet Mein Kampf cadeau

18-06-2013 11:50

Regelmatig bereiken ons in het Westen vreemde berichten vanuit Noord-Korea. Zo wordt er wel eens een paar hovercrafts bij ge-photoshopt of dreigt men met een nucleaire aanval op Amerika. Ook dit keer weer kan er een opmerkelijke gebeurtenis aan dat lijstje worden toegevoegd.

Kim Jong-Un, de grote leider van de dictatuur in het land, vierde in januari zijn verjaardag. Tijdens het feestje had de Noord-Koreaanse leider een bijzonder cadeau voor zijn functionarissen waarmee hij zijn geboortedag vierde. De hoog geplaatste ambtenaren kregen namelijk het boek van Adolf Hitler in de handen gedrukt: Mein Kampf. Dat meldt een Noord-Koreaanse nieuwsorganisatie op basis van functionarissen in Pyongyang en China.

Derde Rijk

De leider zou het boek niet hebben uitgereikt uit bewondering voor het nazisme. Kim Jong-Un zou echter bewondering hebben voor de snelle Duitse wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. “De grote leider gaf opdracht om het Derde Rijk goed te bestuderen om er op een praktische manier van te kunnen leren.” zo vertelde een functionaris die voor Noord-Korea in China zit aan New Focus.

Hitlers boek, Mein Kampf, is niet vrij verkrijgbaar in Nederland. Het bezitten en uitlenen van het boek is echter niet verboden. De auteursrechten zijn tot eind 2015 in bezit van de deelstaat Beieren. Zij hebben de auteursrechthebbende publicatie en herdruk tot op heden verboden.