Schokkend: gorilla Sneeuwvlokje blijkt inteeltaap

19-06-2013 10:12

Sneeuwvlokje was jarenlang hét boegbeeld van Barcelona. En dan wordt niet Ronald Koeman bedoeld, maar de gorilla aan wie hij zijn bijnaam aan te danken heeft. De aap zat vanaf halverwege de jaren 60 tot 2003 in de dierentuin in de Spaanse metropool en groeide in die tijd uit tot een ware publiekstrekker vanwege zijn spierwitte haar.

Tien jaar na zijn dood, hij kreeg een spuitje omdat hij aan huidkanker leed, wordt er volgens National Geographic nog steeds onderzoek gedaan naar Sneeuwvlokje.

En niet zonder succes, want de witte jassen in Catalonië hebben een bijzondere eigenschap ontdekt bij de gorilla. Sneeuwvlokje was een inteeltaap.

De witte aap had zijn unieke kleur – hij was de enige albino-gorilla ter wereld – te danken aan een genencombinatie die tot uiting kon komen omdat zowel zijn vader als moeder ze had. En dat kwam dan weer omdat ze familie van elkaar waren. Wetenschappers denken dat de pa en ma van Sneeuwvlokje oom en nicht waren.

Maar inteelt of niet, Sneeuwvlokje was bij zijn dood in 2003 een jaar of 40. En dat is zeker 15 jaar ouder dan de gemiddelde gorilla wordt. Zo slecht waren die genen nog niet.