Leven

Beautydossier: vier manieren van selftanning

20-06-2013 11:00

Van twee tropische dagen in het jaar is het onmogelijk om een mooi kleurtje op te bouwen en toonbaar te zijn in een jurkje of rokje. Daarom een aantal manieren op een rijtje om toch een kleurtje te krijgen zonder zon. We gaan van makkelijkste naar lastigere methodes. Maar eerst een goede tip; scrub éérst je huid voor je een van de methodes toepast, dit zorgt voor een gelijkmatiger, mooier en langer houdend resultaat.

Tanning stick

Een niet heel bekend product, maar heel handig en eenvoudig. Dit is een stick (vergelijkbaar formaat met deodorantstick) die je makkelijk in je tas kunt houden om af en toe even bij te kleuren. Geschikt voor het hele lichaam, minder geschikt voor je gelaat.

Sephora heeft er eentje, net zoals The Bodyshop. De meeste sticks hebben ook nog een klein glittertje , waardoor je huid een mooie sparkle krijgt. Verwacht niet dat je huid met dit product ineens twee tinten donkerder wordt, je krijgt een soort bronzing waas over je huid. Heel mooi en natuurlijk. Het effect houdt ongeveer een dag aan. De kosten liggen vaak rond de twintig euro.

Tanning spray

Zelfbruiner spray is meestal alleen geschikt voor de benen, omdat het simpel gezegd erg lastig is om aan te brengen op andere lichaamsdelen zonder daarbij strepen te krijgen. Het idee is dat je je teint opbouwt met deze soort sprays. Door bronzing spray elke dag gedurende een week te herhalen kun je je perfecte kleurtje zelf opbouwen. Het is alleen best een klus om gelijkmatig te sprayen, je kunt het beste de hulp van iemand anders inroepen en je moet ook oppassen dat je de ruimte eromheen ook niet van een bruin kleurtje voorziet.

L’oréal heeft er een, en zelfs Bol.com verkoopt zulke sprays. Nadeel is wel dat ze kunnen afgeven aan je kleding en ook zie je vaak aan de lakens in het bed (tijdens broeierige nachten) dat het afgeeft. De kosten liggen ongeveer tussen de twintig en vijftig euro.

Bronzing crème

Een van de meest bekende methodes om een kleurtje op te bouwen, er zijn crèmes geschikt voor het lichaam en voor het gelaat. Ook hierbij wordt aanbevolen een sessie van een week in te lassen om je kleur op te bouwen. Sommige crèmes hebben verschillende tinten, en anderen hebben een subtiel glittertje. (Die van Lancôme geeft bijvoorbeeld het effect van een glanzende panty, heel glamorous!) Pas op met eventuele geurtjes, niet alle crèmes ruiken even fijn. (Zonder teveel te zeggen… de geur van de crèmes van Dove en Nivea wil je niet om je heen hebben).

Crèmes geven net zoveel af als sprays, dus let op met witte kleding en dergelijke. Daarbij moet je goed je handen wassen, en extra aandacht besteden aan de ellebogen en knieën. De duur van het effect van deze crèmes is niet helemaal bekend, het hangt ook van de opbouw af. Als je een week lang intensief smeert, dan houdt het effect intensiever en langer. De kosten van dit product variëren van onder de tien euro (drogisterijmerken) tot ongeveer de vijftig euro (parfumeriemerken).

Spraytan

Lijkt op tanning spray, maar het is hier een variatie op. Dit is een behandeling die je laat doen in een salon, waarbij je van top tot teen gesprayd wordt in een cabine. Voordeel hiervan is dat je meteen helemaal bruin bent. Het ‘wortel’ effect waar je bang van werd in de clip van ‘Stupid Girls’ van Pink is allang niet meer aan de orde, tegenwoordig bestaan er hele mooie natuurlijke spraytans eventueel met subtiele glitters. Ideaal voor bruidjes die een mooi kleurtje willen, als je op vakantie gaat, een fotoshoot hebt of een ander moment dat je geen tijd hebt om te smeren of te zonnen. Het effect houdt behoorlijk lang, vaak tot wel zeven dagen. Dit is tevens afhankelijk van hoe vaak je doucht en hoe intensief je omgaat met de douchegel . Kosten variëren van vijftien euro tot onbekend.

Als allerlaatste tip, onthoud goed dat alle methodes moeten intrekken. Even vlug insmeren en aankleden is er niet bij. Ook moet je echt oppassen met witte kleding en met transpiratie. Alle methodes blijven namelijk laagjes op je huid die kunnen afgeven.