Buitenland

Turkije neemt maatregelen tegen ‘vals gebruik social media’

20-06-2013 19:01

Turkije neemt maatregelen om tegen te gaan dat mensen nepaccounts op sociale media als Twitter en Facebook kunnen aanmaken en daarmee ‘laster’ kunnen verspreiden.

Het plan maakt deel uit van pogingen van de regering om het aanzetten en ophitsen tot protestacties strafbaar te maken. Dat heeft de plaatsvervangend premier Bekir Bozdag donderdag gezegd.

Social media als wapen

Sinds de massale protestacties in Turkije eind mei begonnen, zijn er volgens Bozdag honderdduizenden nepaccounts geopend, waarmee sociale media als een wapen werden ingezet om de boel op te hitsen en leugens te verspreiden.

“Mensen kunnen straks geen vals account meer openen”, zei Bozdag in Ankara tegen journalisten.
“Als iemand straks een account opent, dan is bekend wie die persoon is”, zei hij, zonder aan te geven hoe dat precies in zijn werk zal gaan.

De bewindsman sloot uit dat er een verbod komt op sociale media, maar waarschuwde tegelijk dat de regering de activiteiten op internet wel gaat reguleren.

Redhack

Een Turkse hackersgroep, Redhack, heeft eerder deze week overigens verklaard verantwoordelijk te zijn voor alle onlineberichten over de protesten in het Gezipark. Daar begonnen acties tegen bouwplannen, die zich later verspreidden over het land.

Redhack adviseert mensen die protestberichten online hebben gezet, te zeggen dat hun account was gehackt door Redhack.

Anp