Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: hoe krijg ik de kandidatenlijst vol?

21-06-2013 12:29

Beste Chris,

Volgend jaar zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad. Wij zijn een lokale afdeling van een landelijke partij en verwachten komend jaar vijf zetels te kunnen halen. Ons probleem is echter dat we niet genoeg kandidaten hebben. We hebben alle leden gebeld of ze op de lijst willen, maar de aanmeldingen blijven steken op zes. Dat zijn er genoeg, denk je misschien, maar dat is niet zo. Van deze zes kandidaten vinden we de helft eigenlijk ongeschikt. Wat moeten we doen om de lijst vol te krijgen met kandidaten waar we zelf enig vertrouwen in hebben?

Weinig kandidaten


Beste Weinig kandidaten,

Er is een kleine troost voor u: u bent niet de enige partij met dit probleem. Veel burgers klagen over de politiek, maar zijn niet bereid om zelf volksvertegenwoordiger te worden. Op geen enkel niveau is dit probleem zo groot als lokaal. Heel veel partijen hebben problemen de kandidatenlijst te vullen met competente mensen. Ook uw probleem met ongeschikte vrijwilligers is breed bekend: veel partijen worden gedwongen de lijst te vullen met mensen waar ze te weinig vertrouwen in hebben. U kunt beter niemand op de lijst zetten dan mensen die u niet goed genoeg vindt.

Iedereen die suggereert dat er een makkelijke oplossing is voor dit probleem, heeft een te positieve blik op de bereidheid van mensen om politiek actief te worden. Maar dat wil niet zeggen dat het onoplosbaar is. De eerste stap heeft u al gezet: vraag bij alle leden na of ze echt niet willen en probeer leden die aarzelen over te halen toch op de lijst te gaan staan. De ledenaantallen van veel afdelingen zijn echter niet zo enorm dat dit de oplossing brengt. Conclusie: u moet op zoek naar mensen buiten de partij.

Buiten de partij

Buiten de partij lopen natuurlijk heel veel mensen rond die eventueel in de gemeenteraad zouden kunnen zitten. Er zijn twee mogelijkheden: u struint uw LinkedIn-contacten af of er geschikte mensen tussen zitten en uw partijleden doen hetzelfde. Daarnaast zou u bij verenigingen en stichtingen uit de buurt eens kunnen rondvragen of er mensen zijn met interesse. Als dat allemaal niet helpt, is er maar een simpele oplossing: begin een echte sollicitatieprocedure en zet een formele vacature in de krant of op internet. Zeker in deze tijd van crisis zullen er mensen op af komen.

Levert dit gelukszoekers op? Dat is zeker een risico, maar het is niet de enige mogelijkheid. Veel burgers zijn nooit lid van een partij geweest en realiseren zich nauwelijks dat ook zijzelf verkiesbaar kunnen zijn voor bijvoorbeeld de gemeenteraad. Juist door de procedure via een gewone advertentie te starten, kunnen burgers ook op het idee komen dat deze taak eigenlijk heel goed bij hen past. Of u gelukszoekers op de lijst zet, hangt vooral af van uw kwaliteiten om kandidaten te selecteren. Als u dat laatste niet kunt, gaat het samenstellen van de lijst altijd mis.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek. Soms van burgers, soms van politici. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: Onderwijsgek.