Buitenland

Snowden op vlucht van Hong Kong naar Moskou

23-06-2013 22:00

Het lijkt bijna op een James Bond verhaal: NSA-klokkenluider Edward Snowden is inmiddels op weg van Hong Kong naar Moskou, in de tijd die de plaatselijke overheid voor hem liet door om extra informatie bij de VS te vragen rondom het arrestatieverzoek. De South China Morning Post meldt dat Edward Snowden met een reguliere vlucht is vertrokken richting de Russische hoofdstad.

Uitwijken naar Ecuador of IJsland

Snowden deed een boekje open over de afluisterpraktijken van de NSA en het Britse GCHQ tegenover the Guardian. In een live vraaggesprek afgelopen week ging hij nader in op vragen, en vertelde ondermeer dat “audits are cursory, incomplete, and easily fooled by fake justifications”.

Verder meldt de South China Morning Post meldt dat Moskou niet zijn eindbestemming zal zijn. Het is nog niet bekend waar hij dan wel heen wil, maar de geruchten doen de ronde dat dit Ecuador of IJsland zal zijn. Een woordvoerder van Vladimir Putin liet weten dat de president niet op de hoogte was van de plannenvan Snowden of zijn huidige locatie.

‘Arrestatieverzoek voldeed niet aan voorwaarden’

De regering in Hong Kong liet weten dat het eerdere arrestatieverzoek vanuit de Verenigde Staten niet geheel volledig was en dat zij daarom aanvullende informatie hebben opgevraagd. Dit liet Snowden precies genoeg tijd om snel te vertrekken.

Wikileaks assisteert Snowden

Wikileaks laat via hun Twitteraccount weten geassisteerd te hebben bij het vertrek uit Hong Kong en het aanvragen van asiel in ‘a democratic country’ en verder ook met juridische ondersteuning een veilige vlucht te willen garanderen.

Update: 13:37 Julian Assange bevestigt ook dat Snowden hulp krijgt van Wikileaks en laat weten dat bij aankomst er vertegenwoordigers van een ander land hem zullen opwachten om hem direct te begeleiden naar zijn volgende bestemming.

[..] will be met by diplomats from the country that will be his ultimate destination. Diplomats from that country will accompany him on a further flight to his destination.

Over welk land dat is wilde hij ook alleen kwijt dat het een “democratisch land” is en dat Edward Snowden verzekerd is van een veilige doortocht: papieren om dit te garanderen zouden al zijn geregeld. Volgens RT zou de eindbestemming Venezuela zijn, met een tussenstop in Cuba.

Update 19:30 Edward Snowden is inmiddels al enige tijd in Moskou en heeft een asielaanvraag lopen in Ecuador. Wikileaks bracht ook een statement uit dat wijst op een asielaanvraag in dat land, zij stellen dat hij richting Ecuador zal gaan via een ‘veilige route’. De Verenigde Saten heeft inmiddels het paspoort van Snowden ingetrokken, hetgeen zijn entree in een land waar hij welkom is niet direct zal bemoeilijken, maar de reis er naar toe eventueel wel.

Update 22:00 Uiteraard zijn de Verenigde Staten niet helemaal blij met de gang van zaken. De gang naar Hong Kong en nu ook naar traditioneel geopolitiek tegenwicht Rusland zet, nog naast de lekken zelf, kwaad bloed om diverse redenen. Over het feit dat Rusland niet moeilijk doet over (ontbreken van) een visum of het ingetrokken paspoort van Snowden liet het hoofd van de intelligence commissie vallen dat president Putin wellicht zo zijn redenen had en waarschijnlijk “graag een kopje koffie zou willen drinken” om bij te kletsen met de klokkenluider die zaken over de Amerikaanse veiligheidsdiensten heeft te vertellen.