Binnenland

Amsterdams stadsdeel ondersteunt krakers

25-06-2013 12:00

Het stadsdeel Amsterdam West faciliteert kraakactiviteiten. In de ‘Vondelbunker’ – een voormalige atoomschuilkelder in het Vondelpark – wordt wekelijks een een bijeenkomst voor krakers georganiseerd: het Studenten Kraakspreekuur. De bunker is van de gemeente Amsterdam en wordt beheerd door het stadsdeel. De VVD is woedend.

Krakersspreekuur

“Voor al je vragen over kraken, het vinden van medekrakers en alle hulp met betrekking tot het zetten van je eigen kraak!” staat op de website van de kraakclub. De Vondelbunker is een gebouw in eigendom van de gemeente Amsterdam en beheerd door Stadsdeel West. Deze wordt verhuurd aan Schijnheilig: zij noemen zichzelf ‘een rondzwervend collectief dat zich inzet om ongebruikte ruimtes te betrekken’.

“Wij hebben een tijd terug aan het stadsdeelbestuur gevraagd wat de overeenkomst is tussen Amsterdam West en Schijnheilig en of kraakactiviteiten worden voorbereid en ondersteund vanuit de Vondelbunker. Daarop is geantwoord dat er een huurovereenkomst is alhoewel de huur zelden wordt betaald en dat er volgens het stadsdeelbestuur geen kraakactiveiten worden ondersteund vanuit de vondelbunker”, zegt VVD-duoraadslid Mark Thiessen tegen ThePostOnline. “Via simpel googlen zijn wij erachter gekomen dat dit wel degelijk het geval is. Er wordt op de site zelfs aangegeven dat er dankzij het spreekuur kraken zijn gezet.”

Links bestuur helpt krakers?

Kraken is strafbaar en de VVD ‘wil niet toestaan dat er door een links dagelijks bestuur een oogje wordt dichtgeknepen wanneer op gemeente-eigendom kraakacties worden voorbereid’, aldus Thiessen. De VVD’er wil opheldering van het bestuur van het stadsdeel. “Het gaat om het verkeerd informeren van de raad en een bestuur dat krakers actief helpt. Dat vinden wij veel te ver gaan.”