Buitenland

Zware gevechten in Libanon

25-06-2013 11:22

Het geweld in Libanon lijkt te escaleren. Bij gevechten op zondag tussen het Libanese leger en aanhangers van Sjeik al-Assir zijn 15 Libanese soldaten omgekomen. De salafistische sjeik Ahmad al-Assir is een hardliner die zich fel uitspreekt over Hezbollah en diens militaire steun aan Assad’s regime in Syrië. Dit incident lijkt een slechte voorbode te zijn voor de toekomst van de regio.

Burgeroorlog in Libanon dreigt

Het besluit van Hezbollah om zich zeer actief te gaan bemoeien met het conflict in Syrië heeft ervoor gezorgd dat de sektarische tegenstellingen in Libanon op scherp zijn gezet. De soennitische gemeenschap is over het algemeen voor de Syrische oppositie die ook voor een groot deel uit Soennieten bestaat. De Sjiitische gemeenschap en vooral de aanhang van Hezbollah heeft al zijn gewicht gegooid achter het Assad regime.

Er zijn in de regio van Sidon al eerder schermutselingen geweest tussen de aanhangers van al-Assir en Hezbollah maar dit keer is het Libanese leger aangevallen door de aanhangers van al-Assir. De gevechten gingen in de nacht door en vandaag wordt er nog sporadisch gevochten in Sidon. Veel burgers proberen de stad te ontvluchten en het geweld lijkt zich ook te verspreiden naar Tripoli volgens de Midden-Oosten correspondent van het Spaanse El Mundo:

Het Libanese leger wil geen partij kiezen in het conflict maar lijkt na deze aanval gedwongen worden om een keuze te maken. Met de burgeroorlog nog vers in het geheugen zijn er ook nog heel veel rekeningen die vereffend willen worden door verschillende partijen. De Syrische burgeroorlog is ook niet meer binnen de Syrische landsgrenzen te houden.

Gevolgen voor de regio

Een groot sektarisch conflict tussen Sjiieten en Soennieten lijkt haast onomkeerbaar. Na het twee jarige conflict in Syrië staan Libanon en Irak ook op de rand van een burgeroorlog. Het grootste nachtmerrie scenario in het Midden Oosten, een sektarisch conflict tussen Soennieten en Sjiieten, lijkt werkelijkheid te worden.

De verschillende landen in het Midden Oosten lijken de hakken in het zand te zetten en kiezen ieder een kant. De over het algemeen soennitische landen als Egypte en de Golfstaten scharen zich achter de Syrische oppositie terwijl het Sjiitische Iran Assad blijft steunen. Soennitische geestelijken hebben al opgeroepen tot Jihad in Syrië en dit verzoek vind vooral in Egypte veel gehoor.

Ondertussen stuurt Iran 4000 soldaten van de Revolutionaire garde naar Syrië om de troepen van Assad te ondersteunen en blijft Hezbollah zich militair ook inzetten voor Assad in Syrië. Nu de VS ook wapens gaat leveren aan de Syrische oppositie lijkt er nog lang geen einde te komen aan het conflict.