Waarom hebben studenten zo’n slecht gebit?

26-06-2013 16:00

AT5 sprak van het studentengebit als ‘zorgelijk’. Ik zal dit even vertalen: dit betekent ook wel dat het studentengebit één groot ontbindingsfeest is van tandvlees. Het tandvlees zou bij de student heel snel dunner worden en de tanden nog kwetsbaarder maken. Hoe komt het dat de studententanden er zo slecht aan toe zijn?

Behalve dat het tandvlees dunner wordt, zuipen we het glazuur van onze tanden en kunnen we spreken van oprukkende tandsteenivisering van onze gebitten. Men zegt ook dat de gebitten van onze jongeren in 2000 jaar nog nooit zo goed zijn geweest. Huh? En nog eens huh?

Namelijk 10% van de Amsterdamse studenten heeft 10 of meer gaatjes. Van alle studenten heeft zeker 5% gebitsproblemen. De andere 95% heeft zonder meer ook wel eens te maken gehad met gaatjes. Vooral bij de heren schijnt het een drama te zijn. Bij de dames zou ‘slechts’ 1 op de 3 wel eens gaatjes gehad hebben.

Het ergst zou het in Groningen zijn. Maar liefst 15% van de studenten daar zouden 10 of meer gaatjes hebben en daar ook lange tijd mee rondlopen. Dit klinkt allemaal vrij ernstig. Onze gebitten lijken allemaal maar een eind weg te rotten. Ik hoor er niemand over. Not a clusterfuck was given blijkbaar?

Het hoe en waarom van de gebitsellende

Hoe komt dit dan? Zijn we te lui om een afspraak te maken met de tandarts? Is het te ver reizen? Is zo’n tandartsje te duur? Vergeten we het gewoon? Of ben je nog steeds zo’n kleuter die daadwerkelijk denkt dat de tandarts een gemaskerde gozer is die je gebit onder handen neemt met meterslange naalden, drilboren en sloopkogels? Ik weet het ook niet.

Het studentengebit wordt in ieder geval vaak in één slechte adem genoemd met het verzuim van tandartscontroles. Zo zouden veel studenten de eerste drie jaar nadat ze op kamers zijn gaan wonen nóóit een tandartspraktijk binnenlopen.

Oplossing, iemand?

Dus, wat moet er gebeuren om studenten meer naar de tandarts te laten gaan? Schaars geklede dames laten flyeren? Naast dienstplicht nu ook, tandartsplicht? Een vergoeding? Voor iedere tandartscontrole een boekenbon? Openbare tandpastamachines? Ja ik ratel nu een beetje door maar wat motiveert de student nog meer om z’n gebit goed te onderhouden? Het is voor ons eigen bestwil. Toch lullig als je straks op je plusminus 35ste je kinderen niet meer aan kan kijken omdat je geen tanden hebt.

Er zijn vast mensen die van dit stuk vinden dat het weer oude koeien uit de sloot halen is. “Dit wisten we toch allemaal allang?”. Ja, blijkbaar niet, want anders zou de progressiecurve niet op de nullijn liggen. In 5 jaar tijd komen er alleen maar berichten binnen over ‘zorgelijke’ studentengebitten. Dat moet veranderen lijkt me. Denk verdomme aan je tanden mensen. Ze zijn belangrijker voor je dan je denkt. Je kauwt er pizza mee en shit.