Weten & Tech

Wetenschap bewijst: beetje aankomen in gewicht ook al dodelijk

26-06-2013 17:13

Dikke mensen hebben echt een groter risico op hart- en vaatziekten. Daarvoor hoef je niet eens enorm zwaar te zijn, zelfs licht overgewicht van 3 kilo blijkt levensgevaarlijk te zijn. 

In een groot Zweeds onderzoek werd gekeken naar de relatie tussen iemands BMI en de kans dat diegene ziek wordt. Je BMI is een index die de relatie tussen je lengte en je gewicht weergeeft. Gezond is een BMI van 25, daarboven heeft iemand overgewicht. Bij 30 is er sprake van obesitas.

Het blijkt een kwestie van genen te zijn. Mensen met een genetische aanleg om dik te worden, hebben tegelijkertijd meer kans op hart- en vaatziekten. Iemand die 1,75 meter is en 80 kilo weegt, heeft een BMI van ruim 26. Drie kilo erbij is meteen 20 procent extra risico op potentieel dodelijke ziekten. Zo staat er in het persbericht.

Daarnaast zijn er allerlei andere ziektes die vaker voorkomen bij dikke mensen. En het is geen kwestie van vreetzakken die zich volstoppen met vette troep. Gezien de genetische factor kan het dus ook mensen overkomen die wel gezond eten, maar toch te zwaar zijn.