Glastonbury: regenlaarzen en oordoppen bij de hand

27-06-2013 10:00

Nooit gil ik aan de telefoon. Nooit. Tot ik hoorde dat Eke Bosman en ik door de loodzware accreditatiecommissie zijn gekomen en naar Glastonbury Festival mochten voor ThePostOnline. Ik gilde luid. Eindeloos bijna. Heilige grond, dat is het. Nu is het zover: morgen staan we daar. Alle 150.000 kaarten waren binnen een uur uitverkocht. The Rolling Stones spelen er. En wij doen verslag.

Geschiedenis

Maar, vanwaar dit enthousiasme? Kort door de bocht: Glastonbury festival is het aller grootste openlucht muziekfestival ter wereld, op de Worthy Farm in Pilton, zuidwest Engeland. Het bestaat al vrij erg lang (1970) en is opgericht door boer Michael Eavis, die het tot de dag van vandaag organiseert en ondertussen een cultstatus in Engeland heeft verworven. Een mooie mini-docu over Eavis vind je hier.

En, laten we dat vooral niet vergeten, Glastonbury is onlosmakelijk verbonden aan modder. Door de Engelse zomers wil het nog wel eens regenen. Dat ging in 2005 helemaal mis. Waardoor tenten onderliepen en er bijna rubberbootjes moesten worden ingezet om van podium naar podium te varen. Rubberlaarzen op de paklijst? Geen overbodige luxe.

Line-up

Volgens bands is er “niets hogers waar je kan spelen dan op Glastonbury.” Elk jaar wordt er reikhalzend uitgekeken naar de line-up. De dag dat de line-up bekend wordt gemaakt is het onderwerp van de dag. In 2008 werd rapper Jay-Z als grote headliner bekend gemaakt. Noel Gallangher van Oasis klaagde dat een rapper op Glastonbury verkeerd zou zijn. Hiphop zou er niet thuishoren. Jay-Z pakte Gallangher terug door te openen met de Oasis-hit Wonderwall. Tikkie vals, maar de rapper werd in de harten van menig Glastonbury-ganger gesloten.

Dit jaar onder andere op de lijst: Arctic Monkeys, The Rolling Stones, Mumford & Sons, Nick Cave and the Bad Seeds, Dizzee Rascal, Primal Scream, Elvis Costello & The Imposters, Kenny Rogers, Portishead, The Smashing Pumpkins en Public Enemy. In totaal zijn er meer dan 385 acts. Maar daarnaast een groot randprogramma: circus, theater en dans die het festival maken.

Goede doelen

Wat Glastonbury bijzonder maakt, is het doneren van de winst aan goede doelen. Dat gebeurt tot de dag van vandaag. Medewerkers werken gratis in ruil voor een gewild ticket naar het festival. Toen er in 1981 voor het eerst winst werd gemaakt, werd er twintigduizend pond gedoneerd aan de Campaign for Nuclear Disarment. De jaren daarna werd de winst gedoneerd aan organisaties die zich inzetten tegen kernwapens en voor wereldvrede. Nu gebeurd dit aan onder andere Oxfam, Greenpeace en WaterAid die zelf ook actief aanwezig zijn op het festival.

En niet geheel onbelangrijk: Glastonbury is een vanouds een hippiefestival en drank mag in tegenstelling tot andere festivals gewoon meegenomen worden. Een Brits drankspektakel? Dat zal het absoluut worden. De Britten zijn er in ieder geval klaar voor. En wij zullen verslag doen.