Weten & Tech

Turkse regering wil Twitter-kantoor in Turkije voor meer invloed op social media

27-06-2013 17:47

De Turkse regering heeft Twitter gevraagd om een kantoor te openen in het land. Daarmee zou Turkije volgens Reuters meer controle over het sociale medium kunnen krijgen.

Twitter wordt er door Turkije van beschuldigd een negatieve rol te hebben gespeeld in de wekenlange protesten tegen de regering. De demonstraties werden in eerste instantie door veel Turkse media grotendeels genegeerd. Voor Turken die de protesten steunden werden sites als Twitter en Facebook al snel een uitlaatklep.

De Turkse regering zou graag zien dat Twitter zich in het land vestigt zodat het bedrijf sneller te bereiken is, bijvoorbeeld bij incidenten.

“Als we een aanvraag voor informatie indienen, dan willen we iemand in Turkije hebben die deze informatie kan aanleveren”, laat minister Binali Yildirim van Transport en Communicatie weten.

Fouten

“Er moet een gesprekspartner komen die onze klachten in behandeling kan nemen en die kan ingrijpen als er fouten zijn gemaakt”, vervolgt Yildirim. “We hebben alle sociale media laten weten dat ze zich naar de Turkse wet moeten schikken als ze hier actief willen zijn.”

Twitter wilde tegenover Reuters niets kwijt over de kwestie.

Een bron die bekend is met het standpunt van het Amerikaanse bedrijf stelt dat er nog geen plannen zijn voor een kantoor in Turkije.

Yildirim verwacht dat Twitter uiteindelijk wel meewerkt. “Anders is deze situatie op termijn niet houdbaar.”

De minister benadrukt dat het aan banden leggen van sociale media niet zijn bedoeling is.