Portemonnee

VARA: ‘Unieke talenten worden niet van belastinggeld betaald’

27-06-2013 14:09

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vindt net als staatssecretaris Sander Dekker (Media) dat topverdieners binnen de publieke omroep vrijwillig een deel van hun salaris moeten inleveren. De koepelorganisatie van omroepen steunt hiermee het morele appel van Dekker op duurbetaalde presentatoren.

“Wij hebben dit moreel appel eerder gedaan en ondersteunen dit nu dus ook”, reageert een woordvoerder van de NPO donderdag.

“Ons eerdere appel heeft al tot minder topverdieners geleid. Wij vinden wel dat er enkele uitzonderlijke talenten nodig blijven voor een onderscheidende publieke omroep. Misverstand is dat de presentatoren boven de norm betaald worden vanuit belastinggeld. Dat is niet zo. Omroepverenigingen betalen het deel boven de norm volledig uit eigen zak. Er wordt dus geen enkele presentator boven de norm betaald vanuit belastinggeld.”

512.000 euro

Zeven presentatoren van de publieke omroepen verdienden vorig jaar meer dan de salarisgrens van ruim 186.000 euro. Van de grootverdieners werken er drie bij BNN, twee bij de TROS en twee bij de VARA. De salarissen variƫren van 193.000 euro (BNN) tot 512.000 euro per jaar (VARA).

De VARA zegt zich aan de afspraken te houden. ,”innen de publieke omroep bestaat de afspraak om het aantal presentatoren dat boven de norm verdient, de komende jaren terug te brengen. Daar houden we ons aan”, zegt een VARA-woordvoerder.

Ook hij benadrukt dat de VARA de verenigingskas gebruikt om de riante inkomens van de presentatoren te bekostigen. “Het salaris dat presentatoren boven de norm verdienen, betaalt de VARA uit verenigingsgeld. Dit wordt dus niet opgebracht door de belastingbetaler.”

‘Symboolpolitiek

Directeur Peter Kuipers van de TROS zegt in een reactie: “Dit kabinet en ook Dekker blinken uit in symboolpolitiek. Wij hadden afspraken met de politiek en daar houden wij ons aan. En voor de goede orde: het kost de belastingbetaler geen cent extra en wij zijn buitengewoon trots op onze presentatoren.”

BNN zegt dat het belangrijk is om unieke tv- en radiotalenten aan zich te binden: “Het is terecht dat deze discussie gevoerd wordt, er is niets mis met een moreel appel. Ook intern voeren we die discussie, met als resultaat dat het aantal presentatoren boven de norm verder zakt.”

Anp