Gekke sport: Bog Snorkelling

28-06-2013 10:49

Ze hebben een eigen vlag, taal en binnenlands bestuur, maar eigenlijk is het gewoon een provincie van Engeland; Wales. Het land met de langste dorpsnaam van Europa bracht met Ryan Giggs, Mark Webster en Gareth Bale enkele grote sporters voort. Maar wanneer je aan Wales denkt, denk je eigenlijk aan niks. Tot nu. Want in Wales wordt namelijk ieder jaar het World Bog Snorkelling Championship gehouden. Douw een snorkel in je snavel en zwem door de koude Britse slootjes als een zeilvis op oorlogspad.

Geschiedenis

Over de geschiedenis van bog snorkeling kunnen we kort zijn. Zoals bekend drinken de meeste Britten graag een pint in de kroeg. Veel bier, weinig schuim. Zo ook in 1976, toen een aantal vrienden onder het genot van enkele goudgele klutsers bedacht, dat het wel grappig zou zijn om een snorkelwedstrijd in een sloot te houden. Enkele jaren later, in 1985, werd het eerste World Bog Snorkelling Championship georganiseerd.

Spelregels

Zoals bij veel gekke sporten komen ook op dit evenement verschillende, internationale deelnemers af. De één gaat voor de snelste tijd, de ander voor het origineelste kostuum. Met een sumoworstelpak zal je hoogstwaarschijnlijk niet de snelste tijd neerzetten, maar maak je wel kans op de originaliteitsprijs. De enige vereisten om deel te nemen aan deze wedstrijd zijn flippers, een duikbril en een snorkel. Wanneer je deze drie attributen hebt verzameld, hoef je alleen nog 55 meter heen en weer te zwemmen om de snelste tijd neer te zetten.

Let wel: het is misschien een gekke sport, maar het vereist wel enige training. Er is namelijk maar één soort slag die gebruikt mag worden tijdens dit toernooi. De Britten noemen het ‘flipper power’: je armen moeten gestrekt vooruit en alleen de flippers mogen gebruikt worden om jezelf door de greppels van het west-Britse landschap te verplaatsen. Weet je dit tot in den perfectie uit te voeren, dan maak je wellicht kans om het glansrijke toernooi op je naam te schrijven.

Winnaars

Op zondag 25 augustus is het weer zo ver; dan komen deelnemers van over de hele wereld naar de slootjes van Llanwrtyd Wells. Want ook deze sport is internationaal niet onopgemerkt gebleven. Zo komen er naast Britten ook Fransen, Scandinaviërs en zelfs Australiërs naar Wales om hun zwemkunsten te vertonen aan het massaal toegestroomde publiek. Allen strijden ze mee om het huidige wereldrecord van Andrew Holmes te verbeteren. Hij zwom de 110 meter sloot namelijk in 1 minuut en 24 seconden.

De huidige kampioenen zitten niet ver van deze tijd vandaan. Zo won Richard Addis het toernooi bij de mannen in 2012 in 1 minuut en 26 seconden en was bij de vrouwen de Noord-Ierse Dineka McGuire de snelste, met een tijd van 1 minuut en 27 seconden.

Dus lijkt het je wat om jezelf op een natte Britse zomerdag te verplaatsen in de gure modderslootjes van Wales, schrijf je dan hier  in.

Filmpje!
https://www.youtube.com/watch?v=qAh7e9d45_Y