Kunst

The road to Glastonbury

28-06-2013 15:00

Waarom Glastonbury zo’n magisch en populair festival is, kun je hier lezen. Vandaag is het echter zo ver. Na een jaar afwezigheid zijn er op Worthy Farm weer meer dan 200.000 mensen te vinden. En die komen met de auto of met de bus. Omdat het een busreis sterk aanbevolen wordt, is ThePostOnline vanuit Victoria Coach Station in Londen op weg naar het festival gegaan.

Voor een Glastonbury bezoek weet je inmiddels dat het soms flink zwaar kan zijn. Ook tijdens de drie uur durende file in Londen, waarna je pas bij Southampton het idee krijgt dat je vaart begint te maken. Voor de mensen die het zuiden van Engeland niet zo goed kennen; ga er eens een keer langs. Je krijgt te maken met prachtige heuvellandschappen waar Limburg zelfs u tegen zegt. Overal groen. Maar dan echt.

Wilde varkens

Opvallend om te zien zijn de wilde varkens, de loslopende lammetjes. Geen wonder dat het vlees in Engeland zo gewaardeerd wordt. Natuur boven alles. Het is dan ook mooi om te zien dat er tussen Londen en Worthy Farm geen enkele stad te zien is. Een paar dorpen, dat wel, maar die zien er zo pittoresk uit dat je het gaat waarderen.

Dan heb je ook nog Stonehenge, waar je in een flits voorbijkomt. Enkele Engelse reizigers maken er nog een foto van, maar de magische en mysterieuze sensatie die Stonehenge zou moeten brengen voel je niet.

Een ware lichtstad

Maar voor het uitzicht kom je niet. Enkel voor dat ene moment dat je de heuvel opgaat vlakbij Worthy Farm, waar je ineens aan de linkerkant een ware lichtstad ziet. Glastonbury. Het is immens groot; Lowlands en Pinkpop zijn er niks bij. Misschien wel als je die twee festivals bij elkaar zet, dan is het wellicht wel te vergelijken.

Al gelijk bij het uitstappen zie je het gevecht tegen de modder. Het heeft immers vijf uur lang geregend en dat is te merken aan de mensen die hun regenlaarzen zijn vergeten (ondergetekende wil hier geen commentaar op geven). De modder is overal. Maar de beloning is mooi. Mensen behandelen je als prinsen en prinsessen, de andere bezoekers proberen je op elke manier te helpen en je weet dat je niet de enige bent als je moeite met de modder hebt. Het hoort erbij. De beloning voor het zogenaamde harde werken krijg je als je ineens met je tent op de heuvel staat, uitkijkend op allemaal tenten en de befaamde Pyramid Stage. Dat is Glastonbury. Vanaf vandaag is het tijd voor de muziek. En niet modder.