De Tourkijkers: Bloedwraak op Koersica

29-06-2013 18:36

Monique Huijdink (@MiesjeB) en Anne Spapens (@Ponckster) kijken elke dag naar de Tour. Vanaf de eerste pedaaltrap tot aan het moment dat Mart Smeets ‘s avonds het licht uit doet. Om en om doen ze hier verslag van de honderdste Ronde van Frankrijk. Vandaag is het de beurt aan Anne.

Bloedwraak

Wat doet de Tourkijker als de eerste vluchtpoging meteen slaagt? Die laaft zich aan de overdonderende beelden van het schitterende eiland waar we dit jaar starten. En dan even op Wikipedia kijken natuurlijk. Wat is dat voor oord? “Op Corsica kostte het verschijnsel vendetta tussen 1359 en 1729 naar schatting meer dan 30.000 levens. Vooral tijdens de Genuese overheersing (16e tot en met de 18e eeuw) vonden er veel bloedwraakmoorden op Corsica plaats, vooral omdat de autoriteiten zich weigerden te bemoeien met binnenlandse conflicten. Pas in 1920 werd bloedwraak op Corsica bij wet verboden.”

Hè gezellig, bloedwraak. Een perfecte plek om een schone start te maken dus. Wordt de honderdste Tour er één van de wraak van het schone bloed op de bedorven zakken van de oude generatie? Is er een pleegzuster in de zaal?

Bus

De benen zijn glad, de shirtjes nog fris, de koppies nog ongeschonden. Topfavoriet Chris Froome begon wat zenuwachtig vandaag. Twee keer van fiets wisselen nog voor de etappe echt begon. Geruchten over een klein valpartijtje. Ja jongen, je bent nu de onbetwiste kopman, maar reken er op dat Richie Porte in de coulissen staat te trappelen.

Wat zei ik? De shirtjes zijn nog fris? Nee hoor. Sagan viel, Contador viel, Hoogerland viel. Greipel viel. Tony Martin viel. Ik viel. Wie viel er niet? Het is helaas wachten op de uitslagen van alle röntgenfoto’s vanavond. En de chaos was compleet toen de Australiërs van Orica-Greenedge vergaten dat we hier niet aan de onderkant van de weg rijden. Zoals ze in Extreme Vervelende Makeover zeggen:  MOVE THAT BUS!

Nou ja, jullie weten hoe dat gaat. Aan het eind wint er een Duitser. Hij wint geel, groen en wit. Al zal de jonge Van Poppel – die knap derde werd vandaag – die morgen om de schouders dragen. De Tour is begonnen. Voor sommige renners is hij alweer afgelopen. Wat een drama, misschien!

A.

Meer Tourkijkers? Lees Thuis voor de Tour : voor iedereen die van de Tour houdt of ervan wil gaan houden!