Binnenland

Strafbeschikking voor TPO-columnist wegens ‘belediging op Facebook’

02-07-2013 15:37

ThePostOnline-columnist en ex-KNVB-scheidsrechter Hans van der Liet heeft van de Officier van Justitie een strafbeschikking voor “eenvoudige belediging op Facebook” opgelegd gekregen. De OvJ stelt voor dat Van der Liet het niet op een rechtszaak laat aankomen maar in plaats daarvan 170 euro overmaakt op het rekeningnummer van het Centraal Justitieel Incassobureau. 

Van der Liet, die eerder door de KNVB per brief werd gesommeerd zijn uitlatingen op social media te conformeren aan de normen en waarden van de voetbalbond, is niet voornemens de 170 euro te betalen en zal deze zaak in de rechtbank uitvechten.

Jodenhater

Volgens Van der Liet gaat het om een belediging op Facebook aan het adres van ene Ed van Meeuwen. Van der Liet had Van Meeuwen onder andere een “jodenhater” genoemd.

Van der Liet laat via email weten: “Het gaat er om dat ik hem in december een ‘jodenhater’ noemde.
Dat kwam nadat hij mij in de zomer van 2012 al ‘debiel’ had genoemd. Later schreef hij dat ‘alleen kale, witte, bange mannen bij de PVV zitten‘ en dat ‘wie dat niet weet oliedom is’.

Caféruzie

“Na mijn mediaoptredens in december verkondigde hij overal dat ik ‘Marokkanen van alles de schuld gaf’, ook van ‘de moord op Marianne Vaatstra’. Mijn commentaren zouden ‘racistisch van aard zijn’.”

“Omdat hij aangaf dat wat hem betreft ‘het hele Midden-Oosten platgebombardeerd en gekolonoseerd mag worden’, noemde ik hem als reactie daarop een jodenhater.”

“Er wonen namelijk relatief veel joden in het Midden-Oosten.Toen deed hij aangifte wegens belediging.”

“De agent die mij in maart dit jaar op het politiebureau verhoorde, vond het meer ‘een caféruzie’ en niet echt een zaak voor de politie. Maar de OvJ ziet dat kennelijk anders.”

“Ik ga, zoals dat heet, in verzet. Het strafrecht is niet bedoeld om caféruzies te beslechten en als ik Van Meeuwen een jodenhater noem dan is dat een puur feitelijke constatering en die mag ik ventileren.”

Ed van Meeuwen was niet voor commentaar bereikbaar.