Nieuws

Straatwerker in Adam-West: ‘Marokkanen verheerlijken geweld’

03-07-2013 08:59

Hier is het ochtendgebed van woensdagochtend.

Groningen beeft weer

Het omhooggeboorde gasgoud uit de grond leidt uiteindelijk ook tot trillingen aan de voetjes. Groningen beeft weer. Op een dag komt het moment dat we onszelf de vraag stellen of het nog verantwoord is om te boren. En dan volgt de vraag: hoe halen we het gas dan uit de grond?

Paardenvlees-affaire nekt Dijkma en Schippers

Weet u nog? De paardenvleesaffaire. Sommige producten die te boek stonden als rundvleesextract, bleken in het echt veel goedkoper paardenvlees te bevatten. Holland was te klein. Nu blijken we ook nog te zijn belazerd door onze eigen ministers. Athans, zo presenteert het AD het. Sharon Dijksma, staatssecretaris buitenlandse handel, en gezondheidsminister Edith Schippers waren op de hoogte van de gevaren van rot paardenvlees uit Roemenië. En ze deden er niks aan!

Marianne Thieme pest Camiel Eurlings

Marianne Thieme kan lekker vals zijn. Lees deze tweet: ‘Camiel Eurlings volgt Koning op als Kroonprins bij het IOC. Was eerder al Kroonprins bij het CDA #hoogvlieger

Gaat Frank de Boer wel eens op vakantie?

Na het gewonnen seizoen met Ajax won Frank de Boer een potje Footgolf, een roeiwedstrijd en nu is hij alweer in Oostenrijk in een trainingskamp waar het gras strak gemaaid is en De Boer staat te coachen alsof hij nog nooit iets gewonnen heeft.

Crime passionelle schokt Roden

Roden is een lommerrijk plaatsje in Drenthe, waar Ellen ten Dame opgroeide. Nu is Roden in shock. Annemieke van Dijk, een knappe 17-jarige blondine, werd in haar ouderlijk huis doodgestoken door haar vriend Jacco R. (19), die het volgens bekenden niet kon verkroppen Annemieke te verliezen.

Amsterdamse veldwerker zegt: ‘Marokkanen vinden geweld normaal.’ 

Als je Ibrahim Wijbenga heet, straatwerker bent te Amsterdam, dan ben je een nuchter mens. De half-Marokkaanse hulpverlener uit Amsterdam-West doorbreekt een taboe. ‘Geweld en wapens zijn gewoon aan het worden onder Marokkaanse jongeren. Dat heeft al zeker twaalf levens gekost en dat kan simpelweg niet,’ zegt de zoon van een Nederlandse vader en een Marokkaanse moeder opgewonden. Wijbenga en een groep andere invloedrijke Marokkanen (zoals imam Yassin el Forkani) willen een eind maken aan de geweldsverheerlijking. De mannen willen met paneldiscussies en met hulp van imams in moskeeën, het onderwerp geweld bespreekbaar maken.

‘Sprinters zijn doetjes’

En Volkskrant verslaggevers zijn klagers. Het dagboek van twee wielerverslaggevers over de tour start met een litanie over slaapgebrek en uitputting, en met een cynische observatie over sprinters. Dat zijn de dus niet de macho’s van het peloton, maar ‘doetjes.’ ‘Marcel Kittel gezien? Die omklemde de pluchen leeuw die hij bij zijn gele trui kreeg alsof het zijn pasgeboren zoon betrof. André Greipel is een zachtmoedige jongen die alle kritiek van Mark Cavendish over zich heen heeft laten komen. En zelfs Cavendish heeft zijn tedere kanten. Je moet hem alleen op het juiste moment treffen om ze te ontdekken.’

JLo zingt voor een dictator

Muziek maakt vrienden, zeggen romantici wel eens. Human Right Watch vindt dat muziek soms ook als verkeerd pr-medicijn dient. Jennifer Lopez pakte een aantal miljoenen door ‘Happy Birthday, Mr. President’ te  kwelen voor Gurbanguly Berdymukhamedov, de dictator van Turkmenistan.

Recordfaillissementen in eerste helft 2013

Het aantal faillissementen is in de eerste helft van 2013 toegenomen met 13 procent tot 6817. Dat is een nieuw record. Toch is er ook sprake van een lichtpuntje: ten opzichte van het eerste semester vorig jaar is de stijging gehalveerd.

NOS nieuwslezer maakt briljante grap

Christiaan Bonebakker leest nieuws bij het NOS Radio, en deed dat gisteravond een tikje anders. De man die op zijn twitter altijd al kurkdroog commentaar geeft op de berichtenstroom die aan hem voorbijtrekt, startte het half tien bulletin met de woorden ‘de zus van Gordon’. Bonebakker was hij even daarvoor in de studio door BNN’s Luuk Ikink geconfronteerd met het nieuws dat Gordon’s zus op you tube een smeekbede had doen uitgaan naar haar beroemde broer, die ze nooit meer ziet. Het is niet bekend of Bonebakker een reprimande krijgt voor zijn tekstafwijkende gedrag (fragment op 21.30 uur).