Bladen

Van spinazie eten krijg je geen enorme spierballen, wij herhalen GEEN enorme spierballen

03-07-2013 20:28

Nog altijd denken veel mensen dat je sterk wordt van spinazie, omdat Popeye er immers zulke enorme spierballen van kreeg. Maar dit idee berust op een vergissing van een Duitse scheikundige, die zich vergiste in het ijzergehalte van spinazie.

Erich von Wolf onderzocht in 1870 het ijzergehalte van spinazie en andere groene groenten. Bij het noteren van de getallen zette hij een komma verkeerd: 3,5 milligram per 100 gram werd 35 milligram. Dat getal bleef decennialang in de boeken staan, en leidde tot de overtuiging dat mensen sterker worden door spinazie te eten.

Ook de makers van de Popeye-tekenfilms twijfelden niet aan dit ‘feitje’.

De positieve aandacht in de Popeye-tekenfilms zorgde voor een hoge spinazieconsumptie in Amerika. Pas veel later werd bekend dat het nogal tegenvalt met dat hoge ijzergehalte.

Het gebeurt vaker dat zulke wetenschappelijke foutjes leiden tot populaire mythes, doet schrijver Samuel Arbesman uit de doeken in het boek The Half-life of Facts: Why Everything We Know Has an Expiration Date, waar Daily Mail over bericht.

Volgens Arbesman blijven zulke fabeltjes bestaan omdat we liever niet toegeven dat we er met z’n allen naast hebben gezeten.