De Tourkijkers: Wel wind, geen waaiers

04-07-2013 19:17

Een vlakke rit levert vrijwel altijd een groepje vluchters op dat uren over zinderende wegen zwoegt tot het peloton met de sprinterstreintjes vlak voor de finish een einde maakt aan het avontuur. Waarom doen die vluchters dat? Uiteraard zal er altijd één zijn die serieus aan de ritoverwinning denkt, maar een beetje realist weet dat het gezwoeg voor de bühne is, of beter, voor de sponsor en een beetje voor eigen roem. Ze krijgen namelijk een motor met cameraman mee. Hoe kleiner de vluchtersgroep, hoe beperkter de kansen want hoe meer krachtverspilling onderweg. Renners die in het peloton rijden besparen tot 40% energie ten opzichte van de vluchters.

De eenzame fietser

Soms gaat er niemand met een vluchter mee. Dat is niet alleen extra zwaar en kansloos, maar ook extra saai. Tientallen kilometers als eenzame fietser over rechte wegen in de hitte door een glooiend landschap waar bijna geen mens woont. Dat is vechten tegen de slaap. Ook voor de kijker. Het overkwam Cofidisrenner Luis Angel Maté vandaag.

Mistral

Het peloton liet hem een uurtje spartelen. Het peloton wist namelijk dat in het laatste deel van de rit de wind een cruciale rol zou gaan spelen. Er lagen waaiers op de loer. Levensgevaarlijk voor de klassementsrenners. Daar wordt het peloton bloednerveus van. In 2009 tijdens de derde etappe zaten op ongeveer hetzelfde parcours Contador en nog een paar klassementsrenners in de tweede waaier. Lance Armstrong zat in de eerste waaier. Hij wel. En Armstrong ging meedraaien in die waaier in het nadeel van zijn kopman Contador. Het is daarna nooit meer goed gekomen tussen die twee.

Achter het peloton reed nog een fietser moederziel alleen: de geblesseerde Fransman en onder maagklachten lijdende Nacer Bouhanni. Hij moest nog ruim 100 kilometer fietsen met de bezemwagen op z’n hielen. Op 90 kilometer voor het einde gaf hij de strijd op.

Dutje

Het peloton bleef nerveus wachten op de wind. Maar die was gaan liggen. Er kwam ook geen ontsnapping meer. Het peloton rolde voort. De omstandigheden voor de Tourkijker waren met nog 70 kilometer voor de boeg ideaal voor een dutje. Vlak voor boog van de laatste kilometer schrokken we wakker. En toen won Greipel de sprint voor Sagan en Kittel. Zuid-Afrikaan Impey rijdt morgen in de gele trui. Hij is de eerste Afrikaan allerTours die daarin slaagt.

Monique.

Monique Huijdink (@MiesjeB) en Anne Spapens (@Ponckster) kijken elke dag naar de Tour. Vanaf de eerste pedaaltrap tot aan het moment dat Mart Smeets ‘s avonds het licht uit doet. Om en om doen ze hier verslag van de honderdste Ronde van Frankrijk.

Meer lezen van de Tourkijkers? Thuis voor de Tour: voor iedereen die van de Tour houdt of ervan wil gaan houden!