De Tourkijkers: The Sky is the limit

06-07-2013 18:34

De eerste bergrit, daar gaat het hart van Tourkijkers net iets sneller van kloppen. Het was onrustig wachten op de start van de live-uitzending want we verwachtten vandaag de eerste echte strijd tussen de klassementsrenners, liefst zo vroeg mogelijk in de etappe. Als het verhaal van de etappe nog niet geschreven is hoop je als Tourkijker vooral op dagen als deze op spanning en sensatie vanaf de eerste minuut.

Go Johnny!

We nestelden ons iets na tweeën voor de buis. Johnny Hoogerland zat in de kopgroep. Zijn groepje kreeg ruime voorsprong van het peloton. Hoogerland lag in februari nog op de intensive care na een aanrijding. Wat zou dat mooi zijn, Johnny die de ban breekt in de vaderlandse driekleur. Ja, we snakken naar een Nederlandse ritoverwinning. De voorsprong van de kopgroep was op dat moment zes minuten met nog 80 kilometer te gaan. Het asfalt begon al te smelten. In de verte lagen de bergen massief en onbeweeglijk te wachten onder het helderblauwe hemelgewelf. Was dat beeld een voorbode?

Buiten categorie

De eerste klim was meteen hors catégorie. Zwaarder bestaat niet. De weg naar de top van de Port de Pailhères  is ruim 15 kilometer lang, gemiddeld stijgingspercentage 8% met stukken van 10%. Het peloton met de klassementsrenners was op komst. Hoogerland werd ingelopen. Nu vestigden wij onze chauvinistische hoop op Poels en Mollema. Gesink viel aan. Maar de Colombiaanse klimmer Quintana haalde hem in. Het peloton even later ook. Poels moest lossen. Klassementsrenner en Franse hoop Rolland viel aan. Zo zien we het graag. Maar de ijzersterke trein van Sky hield het tempo hoog. Van Garderen moest eraf. Het peloton met de klassementsrenners was op de top van de eerste klim al uitgedund tot 27 man.

Afdalen en meteen weer omhoog

Er werden in de 20 kilometer bergaf snelheden tot 100 km/u gehaald. Quintana en Rolland hadden nog 20 seconden voorsprong aan de voet van de laatste klim. Sky bleef op kop van het pelotonnetje hoog tempo rijden. Schleck, Rolland en Evans moesten lossen. Er waren nog 14 man over. Een slagveld. Mollema en Ten Dam moesten eraf. Rodriguez ook. Bleven over: Porte voor Froome, Kreuziger voor Contador en daarachter Valverde. Maar met nog 5 kilometer te gaan kon Froome zich niet meer inhouden. Hij reed weg en vermorzelde al zijn tegenstanders. Alleen zijn meesterknecht Porte kon hem nog (op ongetwijfeld afgesproken gepaste afstand) volgen. Eindelijk de gele trui. Hij had hem vorig jaar al willen hebben.

Zeer goede prestaties van Mollema en Ten Dam die binnenkwamen achter Porte en Valverde en nu op de vierde en de vijfde plek staan in het algemeen klassement. Hulde!

Die Froome die komt er wel, in het geel, in Parijs.

Monique Huijdink.

Monique Huijdink (@MiesjeB) en Anne Spapens (@Ponckster) kijken elke dag naar de Tour. Vanaf de eerste pedaaltrap tot aan het moment dat Mart Smeets ‘s avonds het licht uit doet. Om en om doen ze hier verslag van de honderdste Ronde van Frankrijk.

Meer lezen van de Tourkijkers? Thuis voor de Tour: voor iedereen die van de Tour houdt of ervan wil gaan houden!