De Tourkijkers: Een armada zonder zilvervloot

07-07-2013 18:14

Tjongejonge. Wat een dag. Als de rest van de Tour half zo leuk is als vandaag mogen we niet klagen. Arme Richie Porte. Hij werd het grootste slachtoffer van de oorlog die vandaag werd gestart door Garmin, voortgezet door Movistar en gewonnen door Garmins Dan Martin, de eerste Ierse etappewinnaar sinds 1992, toen zijn oom Stephen Roche er een won. Inderdaad, er zijn landen die al veel langer wachten dan wij. Wij leven tenslotte nog maar in het jaar acht Anno Weeningi. Wat won Martin trouwens schitterend. Hij wist overduidelijk hoe de laatste kilometer er uit zag en sneed de laatste bocht perfect aan. Medevluchter Fuglsang ging er met boter en suiker in.

Lege handen

Maar wat was Movistar nu allemaal aan het doen? Natuurlijk, ze hebben Richie Porte uit het klassement gereden. Maar ze zullen ongetwijfeld grotere plannen hebben gehad. Froome kapotrijden. Een etappeoverwinning voor Valverde. Maar toen puntje bij paaltje kwam, op de laatste beklimming en in de afdaling, konden of wilden ze niet meer. Ze eindigden met lege handen. Tenzij Valverde er nu al vrede mee heeft, zijn tweede plaats. Quintana probeerde op de Hourquette een paar keer aan te vallen, maar Froome reed alles schijnbaar moeiteloos zelf dicht. Zonder ploeggenoten. Pete Kennaugh werd vroeg in de rit onderuit gereden, Porte moest lossen en de rest was in geen velden of wegen te bekennen. Vandaag had Froome zijn ploeg niet nodig, maar hoe gaat dat in de rest van de Tour? Vasil Kyrienka kwam buiten tijd binnen.

Froome Tpurkijkers

Helemaal alleen. ‘Houston, we have a problem.’ Foto: Robin Porrez.

Rustdag

En dan repte Gio Lippens op Radio Tour de France ook nog over mogelijke gezondheidsklachten bij de SKY-ploeg. Spijsverteringskwesties. Niet iets waar je lekker een Tour mee rijdt. Ze zullen blij zijn dat er morgen een rustdag is. Nog geen idee hoe ik zelf die dag door kom. Rustdagen zijn een drama. Gelukkig kunnen we moed putten uit het algemeen klassement. Mollema en Ten Dam staan derde en vierde, wat een weelde. Nu nog een ritzege. Want hoge klasseringen zijn mooi, maar tegen ritwinst kan verdomd weinig op.

Anne.

Monique Huijdink (@MiesjeB) en Anne Spapens (@Ponckster) kijken elke dag naar de Tour. Vanaf de eerste pedaaltrap tot aan het moment dat Mart Smeets ‘s avonds het licht uit doet. Om en om doen ze hier verslag van de honderdste Ronde van Frankrijk.

Meer lezen van de Tourkijkers? Thuis voor de Tour: voor iedereen die van de Tour houdt of ervan wil gaan houden!