De Tourkijkers: King Cav de Kwakker?

09-07-2013 20:49

‘Als u de kaart erbij heeft: we rijden op dit moment op de D773 richting Dinan.’

‘In dit kasteel woonde Koning Salomon en in dat bos staat een eik van duizend jaar.’

Wachten op mevrouw Hinault

Als je urenlang dit soort dingen van Herbert Dijkstra hoort weet je hoe laat het is: een vlakke etappe. En dan ook nog eens een vlakke etappe waarin relatief rustig gereden wordt. Ook op Eurosport en Sporza hielden de heren commentatoren zich onledig met ditjes en datjes. Berkhout en Boogerd babbelden over de tattoo van Casagrande. Schitterend volgens de eerste. Een zonnetje, dat net onder zijn mouwtjes uitpiepte. Een zonnetje! Wuyts en De Cauwer zaten met smart op mevrouw Hinault te wachten, die burgemeester is in deze streek. ‘We naderen het dorpje van mevrouw Hinault. Die zal wel buiten staan zeker?’ Het wachten van de heren werd niet beloond. ‘Dit is het plaatsje van Hinault. En waar staat het gemeentehuis dan? We zijn er al door!’

No space to pee!

Het was overigens opvallend druk langs de Bretonse wegen. De streek wordt wel gezien als het wielerhart van Frankrijk – onder andere Louison Bobet en Bernard Hinault komen er vandaan – en het zag dan ook zwart van de toeschouwers. Niet iedereen was daar even blij mee. Cadel Evans grapte dat er geen plek was om even te plassen.

Molenaar

Was er dan helemaal geen koers? Natuurlijk wel. Lieuwe Westra deed vandaag een fijne training door de hele dag vooruit in de kopgroep te rijden. Toen de vluchters waren bijgehaald was het tijd voor nerveus gefriemel. Kopmannen en sprinterstreintjes verdrongen elkaar bijna twintig kilometer lang aan de kop van het peloton. De magnifieke winst van Marcel Kittel sneeuwde helaas volledig onder in de storm die meteen na de finish op Twitter opstak. Want deelde Mark Cavendish daar nou een schouderduw uit aan Tom Veelers? Foto’s, gifjes, alles kwam er aan te pas om het eigen gelijk te onderstrepen.

CAVENDISH MOLENAAR!

MAAR TOM VEELERS WEEK VAN ZIJN LIJN AF!

Zelfs de profs waren het na afloop niet eens. De jury meldde na een kwartiertje voorlopig geen straf uit te delen. Het bleef nog lang onrustig in Bretagne.

Anne.

Monique Huijdink (@MiesjeB) en Anne Spapens (@Ponckster)  kijken elke dag naar de Tour. Vanaf de eerste pedaaltrap tot aan het moment dat Mart Smeets ‘s avonds het licht uit doet. Om en om doen ze hier verslag van de honderdste Ronde van Frankrijk.

Meer lezen van de Tourkijkers? Thuis voor de Tour: voor iedereen die van de Tour houdt of ervan wil gaan houden!