Politiek

Zó denkt Geert Wilders over zijn Europese fractie

11-07-2013 12:50

Als we de peilingen mogen geloven, kunnen we een aardverschuiving verwachten zodra er echte verkiezingen komen. Europa-kritische partijen als de SP en de PVV kunnen gouden electorale tijden tegemoet zien. Dit kabinet zie ik echter nog niet zo snel vallen. De PVDA en de VVD houden elkaar in een vaste houdgreep om de electorale werkelijkheid maar niet aan den lijve te hoeven ondervinden.

Hoe zit het met de vier Europarlementariërs?

Europese verkiezingen zijn er echter wel binnen een jaar. Ook daar zullen de Europa-kritische partijen groeien als kool. De PVDA kwam pas al in het nieuws met het bericht dat men hun Europese ploeg wilde vervangen. Berman en consorten zouden niet zichtbaar genoeg zijn. Een ding is zeker: deze ploeg had de wind tegen. Een pro-Europees geluid is immers niet erg populair vandaag. Maar hoe zit het dan met die ploeg die enorm met de electorale stroom kan mee roeien: de vier PVV-Europarlementariërs die het systeem van binnenuit kapot zouden maken?

Ik schat zo in dat de meeste PVV-stemmers hun namen niet eens kennen. Het anti-Europa geluid wordt vertolkt door Nigel Farage van UKIP. De enige geniale aanklacht tegen het Europese circus kwam notabene van iemand die er was uitgegooid bij de PVV: Daniël van der Stoep die met een filmpje, samen met Tom Staal van Geenstijl, feilloos de wantoestanden bij de EU aantoonde.

Zó denkt Geert Wilders over zijn Europese fractie

Wat gaat er met deze ploeg van onzichtbare PVV’ers gebeuren volgend jaar? Wilders maakt er een gewoonte van om nooit direct te confronteren en deelt doorgaans zijn ergernissen met anderen dan de betrokkenen. Als ex-PVV’er kan ik hier over meepraten. Zo heb ik nog een SMS in mijn bezit van Wilders waarin hij leegloopt over de Europese ploeg.

Graag even langs op mijn kantoor. Ze hebben in Brussel weer wat doms gedaan. Ergerlijk die domheid. Daar zitten we dus nog tot 2014 aan vast. 

Wilders’ boosheid was indertijd gewekt door Stassen die op Twitter onderuit ging met een bericht over ACTA in december 2011.

Wat de verkiezingen gaan brengen qua personele bezetting is natuurlijk koffiedik kijken. Wilders’ verdeel- en heersmodel zou echter wel bij een aantal Europese PVV’ers de wenkbrauwen moeten doen fronsen.

Jhim van Bemmel is oud-Kamerlid voor de PVV