Roken is fout!

12-07-2013 16:00

Het is goed om te lezen dat volgens het artikel afgelopen week in de Volkskrant van Jeroen Visser het ‘Algeheel rookverbod tot nieuwe rechtszaken zal leiden’. Het algehele rookverbod in het nieuwe wetsartikel is bedoeld om de schadelijke effecten voor zowel personeel als bezoekers tegen te gaan. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Raad van State ter beoordeling.

Ik herinner mij vroeger, toen je er bij hoorde als je een peuk op stak. De mannen gebruikte softdrugs, ik deed mee via de sigaret. Die tijd is welhaast met terugwerkende kracht – inclusief het heden – gekild. Met pijn in het hart.

Dynamiek

Roken schepte een band, roken gaf een moment van ontspanning en beloning na het harde zwoegen voor een klassiek tentamen. Die dynamiek was heerlijk, de beloning perfect. Deze ‘prestatie-beloon’ cyclus werden korter, daar wilde je niet vanaf.

Ook was er de associatie met artiesten, gangsters en muzikanten. Vrijheidsstrijders, helden uit het verleden, de Al Pacino’s, James Deans en Jim Morrisons van deze wereld, zij rookten ook! Het ideale recept voor een wereld bevrijd van elke verplichting en verantwoordelijkheid. Een wereld waar je wilt zijn, een wereld waarin wordt gescoord en gerookt.

Beloofde land

Toen werd de eerste nekslag uitgedeeld, bestaande uit kleine stootjes. Nota bene tijdens mijn eerste bezoek aan het mijn inziens (althans toen) ‘Promised Land’ voor de liberaal in hart en nier. ‘Sorry sir, you can’t smoke in here, the city of L.A. prohibits that’, werd mij het oor ingefluisterd door een blonde schone, zelfs in het café waar Morrison zelf ooit aanschoof, een heerlijke binnenkomer. Saillant detail hierbij is het feit dat het rookverbod daar ingevoerd is om vele rechtszaken te voorkomen die de werknemers tegen hun bazen aanspanden, een fenomeen dat hier geen bestaansrecht kent.

In eerste instantie ging mij het lachen af, tot ik mij realiseerde dat vele maatschappelijke ontwikkelingen daar starten en wereldwijd nooit meer eindigen. Binnen 10 jaar tijd moest minimaal de halve westerse wereld er ook aan geloven. Zelf legde ik mensen uit dat het in principe vreemd is dat overal wordt gerookt terwijl de aarde ‘rookloos ontstaan’ is. En fait asociaal. Gezondheidsspecialisten, politici enzovoort duikelden over elkaar heen om anderen de maat te nemen, zij kenden immers het gezonde leven! De communis opinio zwichtte onder de druk en ging door haar knieën, zij legden het af en het rokersbestaan werd definitief het zwijgen opgelegd. Roken is fout!

Antirokersmanie

Helaas sloeg men met de antirokersmanie door, gepaard gaande met de zogenaamde ‘healthy lifestyle’, ook reeds tien jaar geleden geboren en gedoopt in L.A. Hoe vermoeiend kan het zijn; iedereen continue zogenaamd in de fitnessschool (ja, ook geboren in L.A., Venice Beach en o.a gepromoot door niemand minder dan Arnold Schwarzenegger), iedereen heeft verstand van voeding en iedereen is aan het sporten, terwijl vreemd genoeg het probleem van obesitas en het aandeel aan ongezonde kwalen nog steeds groeiende is.

Voor wat betreft het algehele rookverbod ben ik bang dat het te laat is. ‘The wheels have turned’. De romantiek ten einde, vervangen door het puriteins calvinisme, bleh! Inmiddels is Jim Morrison dood en ook ik ben gestopt omdat er niets meer over is van de groep waar ik vroeger bij wilde horen, ook niets meer van de behoefte. Wel ben ik nog fan van L.A, die prachtige stad staat er los van.