Leven

Vakantietrends deel II: zonnebrandcrème

12-07-2013 12:00

Als je de zon op zoekt, kun je maar beter goed voorbereid op weg gaan. Hier de uitleg over SPF, UB-A en UV-B en een aantal favoriete anti-zonnebrand crèmes op een rijtje.

SPF

De SPF factor zit niet alleen in zonnebrandcrèmes, maar ook in veel dagcrèmes en make-up producten. SPF staat voor Sun Protection Factor, en werkt alleen tegen de UV-B straling. Vaak zitten in bovengenoemde producten een lage factor van 15 SPF, dat niet echt zonnestraling tegenhoudt, meer beschermt tegen luchtvervuiling. Je zou make-up namelijk vijftien keer zo dik moeten opsmeren voor het de werkelijke functie van bescherming inhoudt.

UV-A straling

UV A straling dringt diep in de huid door, zorgt niet voor zonnebrand maar voor de diepe bruine kleur. De negatieve effecten van UV A zijn echter dat ze zorgen voor vernietiging van het bindweefsel en dus huidveroudering doordat de huid de elasticiteit en dus rimpels veroorzaakt en huidverslapping. Tenslotte veroorzaakt UV A straling ook huidkanker, dus een goede bescherming is heel belangrijk.

UV-B straling

Deze straling wordt voor een groot deel tegengehouden door de ozonlaag, omdat deze laag in de loop der jaren dunner is geworden hebben we weer UV-B straling op aarde. UV-B straling dringt door tot de bovenste lagen van de opperhuid (bovenste huidlaag) en veroorzaakt snel de bruine kleur. Wanneer je wordt blootgesteld aan een te grote dosis UV-B straling krijg je huidverbranding en wordt de huid rood. De cellen repareren zichzelf als het ware (vervelling tot gevolg), maar als dit te vaak gebeurt dan kunnen cellen zichzelf niet meer goed repareren met gevolg van (huid)kanker.

Het is dus belangrijk om een antizonnebrandcrème te hebben tegen zowel UV-A als UV-B straling te hebben. SPF is dus niet voldoende. Daarnaast kun je met een hoge beschermingsfactor alsnog bruin worden (ook al denken mensen van niet), zonder verbranding.

De fijnste zonnebrand crèmes top drie

1. Lancaster. Mijn persoonlijke favoriet, het ruikt heerlijk (ook voor mannen) en is verkrijgbaar in sprays, olieën en lotions. Daarnaast heeft Lancaster ook nog een speciale Sport-lijn die beter op de huid blijft zitten in het water en tijdens activiteiten waarbij je veel transpireert.

2. Vichy. Vichy is een goed merk voor mensen die hypo-allergene producten nodig hebben of een luxer merk zoeken dan bijvoorbeeld Nivea. Elk product is dermatologisch getest en geschikt voor mensen die veelal last hebben van allergieën. Vichy maakt geen gebruik van minerale oliën, en heeft een prettig geur. Er is zelfs een olie met SPF 40 voor degenen die niet van milk-achtige producten houden.

3. Hawaiian Tropic. Dit is zo’n merk dat niet makkelijk verkrijgbaar is, maar desalniettemin een fantastisch merk is. De geur moet je wel aantrekken, het ruikt naar kokos namelijk en doet écht aan vakantie denken. De Clear mist spray is een favoriet omdat het een transparante spray is die toch goed beschermt tegen UV-A en UV-B.

Let bij het kopen van zonnebrandcrèmes vooral op de UV-A en UV-B factor, die moeten er allebei in zitten. En als je een beetje kieskeurig bent, kies dan voor een crème waar geen paraffine liquidem in zit. Als je niet weet wat dat inhoudt, is mijn artikel (http://cult.thepostonline.nl/2013/03/15/paraffinum-liquidem/ ) daarover een belangrijke noodzaak.