Wat doen politici in de zomer?

12-07-2013 11:01

De Tweede Kamer is van 5 juli tot 2 september met reces. Het volk wordt niet meer vertegenwoordigd. Geen probleem, want ook de regering is vanaf 12 juli met vakantie. Maar wat doen politici eigenlijk op hun vakantie? Verruilen ze het rode pluche uit Den Haag voor een strandlaken in Spanje om daar acht weken lang hun luie krent op neer te vleien? Of gaan ze uitgebreid in dialoog met hun achterban zodat ze Nederland nog beter kunnen regeren? Van het kabinet weten we het een klein beetje. Maar toch: waarom weten we niet of ze luieren of ploeteren?

Laten we eens uitgaan van het positieve in de mens. En veronderstellen dat politici allemaal hard werken. Want nee, ze werken niet alleen tijdens een Kamerdebat. Vergelijk het met profvoetballers: hun werkweek bestaat ook niet uit 2x 45 minuten. Iedereen snapt dat de rest van de week wordt besteed aan trainen en allerlei PR-werk met sponsoren en supporters. Op vergelijkbare wijze zijn politici buiten de debatten om druk met allerlei ander werk, variërend van overleg met de fractie, het lezen van stukken en het onderhouden van de band met hun kiezers.

Zomertour

Laten we die nobele lijn doortrekken. Van juli tot september zijn 150 Kamerleden, 75 senatoren en 20 kabinetsleden uitgewaaierd over Nederland om te horen van de burger hoe dit land zoveel beter kan. Of ze zijn met de meute meegereisd naar Spanje of Frankrijk om met de benen op tafel eens fijn 360 graden feedback te krijgen. Allebei hartstikke nuttig. Maar…. waarom horen we daar nooit iets over? Waar zijn de persoonlijke websites of Facebookpagina’s van onze politici waarop staat wat ze de hele zomer aan het doen zijn?

Versla de zomer

Dit gebrek aan transparantie is slecht voor onze democratie. Parlementariërs controleren het kabinet op het Binnenhof, en daarvan zijn uitgebreide, publieke verslagen. Okay, dat transparantie niet altijd mogelijk is tussen de debatten door, is logisch. Politiek is een kaartspel en je kan niet pokeren als je aan iedereen je kaarten laat zien. Maar waar zijn de verslagen van wat er in die acht weken zomerreces gebeurt? Twee weken na het einde van het reces is het al Prinsjesdag, dus misschien zijn er fracties die stiekem verbonden sluiten om het kabinet aan te pakken? En worden er al Kamerleden bestookt door lobbyisten om amendementen in te dienen tijdens de begrotingsbehandelingen? Krijgen de woordvoerders van de Vaste Commissie voor Infrastructuur & Milieu een tweeweekse trans-Europese treinreis aangeboden op kosten van AnsaldoBreda? Wie controleert de controleurs?

Oh oh Binnenhof

Dat we niet weten wat politici doen in het reces, wil niet zeggen dat ze per sé kwaadaardig bezig zijn. We moeten er wel een beetje vertrouwen in houden. Maar alle schijn van achterkamertjespolitiek of onderhandse deals moet worden vermeden. Acht weken stilte is acht weken argwaan kweken. Dan is het nog beter om te horen dat onze Volksvertegenwoordigers acht weken dronken in Chersonissos aan het strand hebben gelegen.