Wielrennen

Danny van Poppel eerste Nederlander die afstapt in Tour de France

15-07-2013 14:06

Danny van Poppel zal morgen niet meer op de fiets stappen, om de weg naar Parijs te volbrengen. Hij is daarmee de eerste Nederlandse uitvaller in de honderdste editie van de Tour de France. De ploegleiding van Vacansoleil-DCM heeft dat zojuist bekendgemaakt.

Top-3 en witte trui

De pas 19-jarige sprinter, die in de eerste week zelfs een derde plek in een massasprint liet noteren, was de jongste deelnemer aan het evenement sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij behaalde naast zijn derde plek ook drie top-10 noteringen en droeg een dag de witte trui. De ploegleiding van Vacansoleil-DCM denkt dat het onverstandig is om de jonge wielrenner de ronde uit te laten fietsen. Hij krijgt nu rust en de tijd om zich voor te bereiden op de Eneco Tour. Jean-Paul van Poppel, oud-wielrenner, ploegleider én vader van Danny, heeft aan de NOS laten weten erg teleurgesteld te zijn in het besluit van de leiding.

Reactie Daan Luijkx

Vacansoleil-DCM ploegleider Daan Luijkx laat in een eerste reactie aan ThePostOnline weten dat Van Poppel niet uit de Tour is gehaald, maar dat dit in overleg met de renner is besloten. “Van te voren stond eigenlijk al vast dat Danny niet tot aan Parijs op de fiets zou blijven zitten. We zijn constant blijven evalueren hoe het ging, en eigenlijk ging dat boven verwachting goed. Maar met de komende loodzware Alpenweek voor de boeg valt er voor Danny niks meer te winnen en dus hebben we samen besloten dat dit een verstandig punt is om te stoppen.”

Over de komende week is Luijkx helder. “Ik heb hoge verwachtingen, met name van Poels en De Gendt. Als de Franse ploegen gisteren geen ruzie hadden gekregen dat had Poels gister al voor een ereplaats kunnen rijden. Iedereen is gezond, we hebben zin in de laatste week.”