Beste Jet Bussemaker (Deel II)

18-07-2013 16:01

“Beste Bastiaan, de door jou geschreven column heb ik mij ten zeerste aangetrokken. Je moet weten, lieve jongen, het is voor mij niet altijd makkelijk. Jullie studenten zijn zó ontzettend kritisch, en daarbij kijkt werkelijk iedereen mij op de vingers de laatste maanden.

Misschien dat ik om die reden zo prikkelbaar ben. Dat spijt me. Alles in ogenschouw nemend kwam ik daarom tot de conclusie dat er inderdaad iets schort aan mijn beleid; er is namelijk wel degelijk een beleid hoor! Dat beleid moet wél meer duidelijkheid bieden omtrent de toekomstige kosten voor wat betreft studeren en het sociaal leenstelsel. Je hebt volkomen gelijk op dat punt.

Hoewel ik je column een redelijk hoog ‘la-la-la-geld’-gehalte vond hebben, is het simpelweg niet te verkopen dat door mijn toedoen duizenden studenten in de rats zitten deze zomer. Juist zij zouden nu uit moeten rusten, om vol goede moed aan het nieuwe jaar te kunnen beginnen.

Leenstelsel

In mijn omnipotente wijsheid heb ik daarom besloten het door jullie zo verfoeide sociaal leenstelsel uit te stellen tot 2015. De eerlijkheid gebiedt mij dat te nuanceren: waarschijnlijk 2015, we moeten een kleine slag om de arm houden. Het is ook maar de vraag of onze coalitie het redt tot die tijd. Er is mij dus een hoop aan gelegen jullie studenten tevreden te houden, als potentieel stemvee.

Goed, dat laat onverlet dat ik een vooruitziende blik heb gehad in deze. Onmiskenbaar de visie van Jet. Want wat lees ik gisteren op Telegraaf.nl? (Maak je geen illusies, heel de PvdA-fractie verslindt De Telegraaf.) Al die oververmoeide studenten schorten een jaar lang de studie op om een tussenjaar te nemen, nu ze weten dat het sociaal leenstelsel niet voor 2015 ingevoerd wordt. Kunnen jullie lekker een jaar lang reizen en de jonge hond uithangen. Maar je kunt het ook gebruiken om een jaar lang jezelf te vinden door zelfstudie en spiritueel onderwijs. Ik noem maar wat hè?

Mijn pragmatische omgang met het probleem biedt jullie kansen, zie maar hoe je die kansen benut. In ieder geval hoeven jij, je broertje en andere studenten zich niet zo druk meer te maken. Nu uitrusten en over een jaar met de oude voorwaarden starten met je studie. In 2015 hebben we dan nieuwe rondes, nieuwe kansen. En hoogst waarschijnlijk nieuwe studenten die boze columns gaan typen. Maar dan ben jij toch al wel afgestudeerd hopelijk? Vooralsnog zeg ik daarom: de storm is geluwd. Jullie mogen mij dankbaar zijn.”

Bovenstaande brief is natuurlijk niet echt door Jet Bussemaker geschreven, naïeve gekkies. Het is een reactie van Bastiaan van Blokland op deze column van Bastiaan van Blokland.