Voetbal

Jochem van Gelder: ‘Als ik een voetbalstadion betreed ben ik zo blij als een kind’

18-07-2013 13:00

Op vrijdag 2 augustus trappen Ajax en Roda JC in Amsterdam af voor het nieuwe Eredivisieseizoen. ThePostOnline blikt met bekende supporters vooruit. Vandaag aflevering vier met presentator Jochem van Gelder, supporter van NEC.

Jochem van Gelder wordt “zo blij als een kind” als hij een voetbalstadion betreedt. Zijn tuin bestaat enkel uit een grasmat en een goal, waar dagelijks gevoetbald wordt. Hij verricht zo nu en dan wat werk voor NEC – bijvoorbeeld bij de Kids Club –  en krijgt in ruil daarvoor twee seizoenkaarten. De thuiswedstrijden probeert hij allemaal te zien en voor het komend seizoen staan tripjes op het programma naar Ajax, Roda JC en FC Twente. Hij zag in de voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn cluppie al een aantal keer spelen. “Dit wordt het jaar van Navarone Foor.”

Wat verwacht jij van jouw club dit seizoen?
Als we in het linker rijtje eindigen hebben we het heel goed gedaan, maar we moeten reëel zijn. Er zijn vier spitsen vertrokken. Daarnaast zijn ook Nick Van der Velden en Gabor Babos weg en verwacht ik nog dat Rens van der Eijden naar FC Utrecht of FC Twente zal gaan. Er komen wat talenten voor terug en natuurlijk de Schotse spits, Michael Higdon. Ik heb al even wat flitsen op internet van hem gezien. Hij is kopsterk, tweebenig, balvast en technisch. Zeker met het opportunisme waar NEC zo nu en dan mee speelt kan hij een erg bruikbare speler zijn.

Welke speler van NEC moeten we dit seizoen zeker in de gaten houden?
Navarone Foor. Hij is tijdens de tweede seizoenshelft, net als de rest van het team, wat teruggezakt. Tijdens de voorbereiding heeft hij al laten zien dat hij niet alleen een mooie pass in huis heeft, maar ook doelpunten kan maken. Ik denk dat als hij kort achter Higdon speelt, op een middenveld met Pálsson en Koolwijk, dat dit zijn jaar gaat worden.

Wanneer is het seizoen voor NEC geslaagd? Bij winst op Vitesse?
Mijn zoon Jesse was als 4-jarig mannetje al boos op ons dat we hem zo genoemd hebben. Want Jesse rijmt op Vitesse. Dat is echt waar. Maar winnen van Vitesse en vervolgens degraderen is natuurlijk ook niks. Al was de thuisoverwinning dit seizoen natuurlijk fantastisch. Maar ik kijk wel wat verder dan dat. Het gaat financieel eindelijk weer goed met de club en als we nu in de buurt van het linkerrijtje eindigen, kunnen we misschien het jaar daarna weer voor Europees voetbal gaan.

Wie wordt kampioen?
Feyenoord. Al zou ik het Ajax ook wel gunnen, ik vind het prachtig wat Frank de Boer daar doet. Met PSV heb ik helemaal niks.

En wie degradeert direct?
RKC. Ik hoorde trainer Koeman laatst zeggen dat hij maar negen volwaardige Eredivisiespelers tot zijn beschikking heeft. Dat is te weinig. Ik verwacht dat Go Ahead Eagles en Cambuur Leeuwarden positief gaan verrassen, net als FC Zwolle. Alle drie mooie clubs.

Wie wordt de topscorer?
Laat ik eens gek doen: onze Schot Hidgon. Als hij met zijn doelpuntengemiddelde ergens tussen Bjorn Vleminckx en Melvin Platje uitkomt ben ik tevreden.

Welke trainer wordt als eerste ontslagen?
Ik denk dat alles tot aan de winterstop op z’n plek blijft zitten en dat Marco van Basten als eerste vertrekt. Maar het zou ook kunnen dat hij er zelf mee stopt. Er is nogal wat gebeurd daar en ik denk niet dat Van Basten als hij vandaag ontslag neemt volgende week in een huurhuis moet gaan wonen. Er gaan vaak geruchten over bijvoorbeeld AC Milan en qua omgeving en klimaat is dat niet gek natuurlijk.

Wie wordt komend seizoen de beste speler van de Eredivisie?
Jordy Clasie. Die jongen is pas begin twintig en koppelt zijn inzicht aan lef en bravoure.

Welke club wint de KNVB Beker?
PSV. Ik denk dat ze in Eindhoven redelijk snel klaar zijn in Europees verband en zich dan vol kunnen focussen op de competitie en de beker.

Morgen in deze rubriek: Sjoerd Mossou, supporter van NAC Breda.