Zomerbloggers: De weddenschap van God en Satan

18-07-2013 14:02

“Gods wil” is momenteel heet nieuws. Dat komt door de mazelen. Of kinderen mazelen krijgen is namelijk aan de Heere, aldus predikanten die vinden dat koters van streng gelovigen niet verplicht hoeven worden ingeënt. Voer voor landelijke discussie, zeker omdat er voor de rest geen reet gebeurt. Mark Rutte doet ook mee, hij betoogt dat God kinderen niet onnodig wil laten lijden. Maar volgens de kerk moet Mark zich er niet mee bemoeien. Ze kunnen zoiets heel goed zelf bepalen en een zaak voor de politiek is het al helemaal niet.

Ik vind de scheiding tussen kerk en staat een nogal wankele constructie in Nederland. Zodra onze Godvrezende vrienden onze koopzondagen kunnen afpakken of homo’s wensen te treiteren moet de politiek meewerken, maar voor de rest hebben de heren ministers zich overal buiten houden. En die kinderen ondertussen maar krabben.

Tormenteren van gelovige kleuters

Deze week wordt het zesentwintig graden. Predikanten zitten heel de dag binnen dus die hebben waarschijnlijk geen idee hoe kommerlijk de mazelen tijdens warm weer zijn, maar die besmette stakkertjes gaan de komende dagen door het behang van de jeuk. Zou dat ook Gods bedoeling zijn?

Ik heb ooit geleerd dat de almachtige vader ook het weer regelt, dus iets anders kan ik er niet van maken. Maar wat Zijn bedoelingen hiermee precies zijn is me een raadsel. Het tormenteren van gelovige kleuters lijkt mij nou niet iets dat…

Cynische smeerlap

Ach, het is natuurlijk een test! Zo werkt dat! Het argument der argumenten op de veel gestelde vraag: “Ja, maar waarom zou God zoiets misselijks doen?”
Een test! Lekker iedereen op de proef stellen. Lees het boek van Job maar. Job was een brave borst die alles had wat zijn hart begeerde en trouw was aan de Heere. Satan, de cynische smeerlap, zei toen tegen God: “Ja maar hoor eens, als jij die Job alles afpakt wat hem dierbaar is, dan is het gauw gebeurd met dat geloof van hem!”

Dat liet God zich geen tweemaal zeggen en met een daadkracht die we alleen van Hem kennen ruïneerde hij Jobs leven. Huis weg, vee weg, zoon dood; geen flauwekul. Gniffelend wachtte Satan op wat komen ging, maar wat schetste zijn verbazing? Arme, ten gronde gerichte Job bleef trouw aan zijn schepper. Eind goed, al goed.

De test

Wat leren wij hiervan? Nou, bijvoorbeeld dat geen boodschappen kunnen doen op zondag een test is. Evenals in elkaar getimmerd worden omdat je van de herenliefde (zonder hoofdletter) bent. En dat die kinderen in de biblebelt, die de komende dagen door glasscherven of doornstruiken rollen van ellende, de zoveelste inzet zijn van een weddenschap tussen God en Satan.

Blij dat we daar ook weer uit zijn.