Weten & Tech

Bits – Boze vogels, My Little Pony en een dooie detective!

19-07-2013 16:43

Bij de Bits doen we net alsof niet iedereen op vakantie is, of op een terrasje zit; anders houden we het niet vol om met 30 graden celsius het gamenieuws van de week samen te vatten. Deze week: de meest waarschijnlijke reden voor de bekoelde relatie tussen Electronic Arts en Nintendo, Murdered: Soul Suspect, Angry Birds Star Wars II en nerds die andere nerds afzeiken. Veel plezier!

Waar Electronic Arts aan verdient (het is niet Nintendo)

Dit is een aardig verhaal, van de Amerikaanse industrie-site Gamasutra. Matt Matthews maakte wat grafieken over de inkomsten van uitgever Electronic Arts per gameplatform. Wat blijkt: Nintendo is, voor een groot deel van de afgelopen tien jaar, niet zo belangrijk geweest voor de omzet van EA. Alleen tijdens de hoogtijdagen van de Wii (200-2009) verdiende EA grof geld (890 miljoen dollar) met games op het platform, maar dat stortte in een paar jaar totaal in. Schijnbaar werd er over 2012 een omzet van 85 miljoen behaald, nog geen tiende!

Het maakt wel duidelijk waarom EA de laatste tijd niet bereid is om nog games op de Wii U uit te brengen…

Ruim je dat ook even lekker zelf op? Nee? Kut.

In de meeste schietspellen speel je een held die soldaten en/of monsters – letterlijk – tot pulp schiet. In Viscera Cleanup Detail bestuur je eindelijk eens de schoonmaker die de resten en het bloed vervolgens op moet dweilen. Weer eens wat anders dan lijken die in het niets oplossen…

Hoewel het filmpje vrij hilarisch is, lijkt er vooralsnog geen reden te zijn om het (onaffe) spel te downloaden. De insteek is wel origineel en misschien wordt het uiteindelijk een interessant, Portal-achtig puzzelspel. Hier vind je wat meer info!

Angry Birds Star Wars II maakt je nú al razend

‘Papa! Mama! Mag ik die? Ah, toe?’ Bereid je voor op dat gejengel, want in september verschijnt Angry Birds Star Wars II. In de game lanceer je wederom Star Wars-vogels naar ruimtebiggen, maar er zit een addertje onder het gras. Dat duivelse Rovio brengt tegelijkertijd plastic figuurtjes op de markt die je – à la Skylanders – kunt inscannen in je spel! Het zijn er 30! Dertig! Een prijs is nog niet bekendgemaakt, maar als je uitgaat van vijf euro – een wilde, doch bescheiden gok – dan ben je dus al gauw 150 euro kwijt.

De game verschijnt op 19 september voor IOS- en Android-telefoons/tablets. De verschijningsdatum van de poppetjes is nog niet bekendgemaakt maar we nemen voor het gemak maar aan dat die hetzelfde is. Het houdt immers geen pas om die plastic prullen pas drie maanden ná het spel in de winkel te leggen. Dat doe je niet. Nee, zoiets doe je gewoon niet.

Murdered: Soul Suspect-walkthrough

Een tijdje geleden lieten we een teaser-filmpje zien van Murdered: Soul Suspect de detectivegame met bovennatuurlijke invloeden. Deze week verscheen er een aardig ‘walkthrough’-filmpje, waarin wordt uitgelegd hoe je als dode speurneus de moord op jezelf oplost. Aardig om even te bekijken!

Het plaatsje Salem (tegenwoordig Danvers), waar het spel zich afspeelt, is bekend van de heksenjachten en -verbrandingen die in de 17e eeuw plaatsvonden. De omgeving figureert ook veelvuldig in de ijzingwekkende horrorverhalen van H.P. Lovecraft.

 

En hier ging het deze week helaas ook nog over…

 

Kotaku versus de brony’s

Voor wie niet bekend is met de term ‘brony’; dat zijn jonge mannen die fan zijn van My Little Pony. Mja. De bloggers van Kotaku, het schizofrene gamesblog dat enerzijds erg feministisch uit de hoek tracht te komen maar anderzijds volgeplamuurd is met sexy foto’s van vrouwelijke ‘cosplayers’ om hun ‘forever alone’-achterban te plezieren, vonden het wel leuk om een lullig stukje te schrijven over een onthutsend filmpje van één of ander ‘brony’-feest.

Dus, mild racistische (‘LOL, moet je zien wat die rare Japanners nú weer voor geks doen, wat een raar volk!’) gamenerds die My Little Pony-nerds wegzetten als losers. Zijn ze soms in de war met de ponypletters? En ondertussen maar ‘boehoe, ik werd vroeger zo gepest op de middelbare school vanwege GAEMS!’-jankverhaaltjes schrijven; hou toch op, man.

Heb je @Peuchen‘s recensie van Call of Juárez: Gunslinger nog niet gelezen? Dat wordt dan de hoogste tijd! Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost’.