Binnenland

27-jarige afgeslacht in centrum Amsterdam

20-07-2013 13:01

Een 27-jarige man is in de nacht van vrijdag op zaterdag in het centrum van Amsterdam doodgestoken. De politie vermoedt dat er voorafgaand aan het fatale misdrijf op de Snoekjesgracht ruzie is geweest tussen het slachtoffer en een of meer andere personen.

Mogelijk gaat het om een ruzie tussen junks en dealers of is een stonede toerist het slachtoffer geworden. In deze tijd van het jaar is het in deze gebeiden van Amsterdam 24 uur per dag een komen en gaan van toeristen.

De Snoekjesgracht ligt tussen de Nieuwmarkt en het Waterlooplein. De plek waar de 27-jarige op straat doodbloedde bevindt zich vlakbij zowel een politiebureau als het Amsterdamse stadhuis.

Ernstige overlast

Al jaren is er in deze buurten sprake van ernstige drugsoverlast. Met name dealers nemen ‘s nachts de macht op straat over aangezien de politie zo goed als machteloos staat. Dealen is alleen strafbaar wanneer de dealer op heterdaad wordt betrapt.

Wie ‘s nachts van de Nieuwmarkt naar het Waterlooplein loopt moet soms letterlijk langs een haag van dealers die iedere passant aanspreken met de vraag of hij wellicht wat wil kopen.

Onuitroeibaar probleem

Ironisch genoeg is dezelfde Waterloopleinbuurt ook de plek waar de Amsterdamse Stopera, het stadhuis, zich bevindt. Nog niet zo heel lang geleden vond ook al een steekpartij plaats pal voor de ingang van het stadhuis. Twee dealers hadden ruzie met elkaar gekregen, ditmaal op klaarlichte dag.

Het probleem van junks en dealers in de Amsterdamse binnenstad is bijzonder groot en volstrekt onuitroeibaar. Als de politie overlastgevers al oppakt, seponeert het OM de zaak wegens gebrek aan bewijs of deelt een boete uit die de daders toch niet kunnen betalen.

Dit tot frustratie van de politie zelf die het gevoel heeft met de kraan open te dweilen.

Gebiedsverbod

De enige mogelijkheid om overlastgevende junks en dealers uit gebieden te weren is het uitdelen van een gebiedsverbod. Hierdoor ontstaat de krankzinnige situatie dat overlastgevers wél in het ene gedeelte van een metro-ingang mogen rondhangen maar niet in het andere gedeelte omdat daar de grens van het verboden gebied ligt.

Uiteraard ontstaat hierdoor een waterbedeffect waardoor de overlast zich verplaatst naar de aangrenzende gebieden.

Dealers kunnen sowieso nauwelijks worden aangepakt: wie iemand ziet dealen en de politie belt krijgt te horen dat daar niets aan kan worden gedaan. De politie mag namelijk niet zomaar fouilleren.