Zomerbloggers: Even over Ricky Gervais

20-07-2013 16:30

Ricky Gervais. Wie? Ricky Gervais. Mocht je hem niet kennen, dan mis je wat. Want Ricky is de koning van de humor. Hij schreef samen met Stephen Merchant de succesvolle sitcom The Office waarin hij de hoofdrol vertolkte, hij schuift regelmatig aan bij Graham Norton en David Letterman en Fame was in 2007 de snelst uitverkochte show voor stand-upcomedy allertijden.

Goudeerlijk

In de talkshow Inside the Actors Studio ontvangt acteur en schrijver James Lipton verschillende grootheden in de televisiewereld. Sean Penn, Robert De Niro, Charlie Sheen, Angelina Jolie, Steven Spielberg, Tina Fey, Samuel L. Jackson; ze schoven allen wel eens aan. Zo ook Ricky Gervais. In die 40 minuten leert de kijker hem in een razendsnel tempo kennen. Ricky is sympathiek, spontaan en goudeerlijk. Dat in combinatie met zijn schaamteloosheid maakt deze man zo verschrikkelijk geestig. Je kunt uren naar hem luisteren. In de show praat de grappenmaker bijvoorbeeld over de enige leugen die zijn moeder ooit tegen hem heeft verteld: namelijk dat God bestaat. Ook bespreekt hij onder andere zijn successerie The Office en de lengte van zijn penis, terwijl zijn vriendin met het schaamrood op de kaken in het publiek zit. Een absolute aanrader om de persoon Ricky Gervais te leren kennen.

http://www.youtube.com/watch?v=_UO3CAYarM8

BOOM, ROASTED!

In 2010, 2011 en 2012 was Ricky Gervais de host van de Golden Globes. Wat alle grote sterren in de zaal hadden verwacht, namelijk een zelfbevredigende lofzang voor hun successen, kwam er niet. Ricky pakte het op z’n Brits aan: brutaal, direct en schaamteloos. In Nederland zijn we dit wel gewend, maar een aantal acteurs voelde zich op de teentjes getrapt en een deel van de Amerikaanse kijkers sprak van een schande. Daarentegen vonden veel aanwezige sterren Ricky ontzettend geestig en verfrissend. Met name Matt Damon en Josh Duhamel lachten de ballen uit hun broek, De Niro deed een poging om van zijn speech ook een ‘roast’ te maken en de sfeer in de zaal werd wat informeler – en dat was hard nodig.

“Just looking at all the faces here, reminds me of some of the great work that’s been done.. by cosmetic surgeons.” Zo begon Ricky zijn eerste Golden Globe-editie als host in 2010. Het meest absurde moment volgde daarop, toen Ricky plotseling over zijn penis begon. Hij doet dit zo spontaan en echt dat het lijkt alsof het niet van tevoren is gepland. Ricky is de schaamteloosheid zelve. Bekijk de volledige opening hier. Een jaar later begon hij ook meteen scherp: “It’s gonna be a night of party and heavy drinking, or as Charlie Sheen calls it: breakfast.” En hij sloot ze uiteraard in stijl af: “Thanks to everyone in this room [..] and thank you to God, for making me an atheist.” In 2012 deed hij opnieuw een beroep op de zelfspot van de Hollywoodgezichten.

Steve Carell

De Amerikanen begonnen in 2005 aan een remake van The Office. Steve Carell, de acteur die de (hoofd)rol van Ricky Gervais vertolkt, deed dat uitmuntend. De twee zijn dan ook nooit vijanden geweest; Ricky ontving immers zakken vol geld toen de Amerikanen de werkende formule overnamen. Ook al denken veel mensen dat het allemaal echt was, eenmaal in dezelfde zaal laten Ricky en Steve zien dat het ijzersterke grappenmakers zijn en tijdens de Golden Globes van 2008 zelfs even dolgraag een toneelstukje opvoeren.

De grappigste

Ik volg Ricky nu al een paar jaar, en zonder twijfel: in mijn ogen is hij de geestigste persoon ter wereld. De meest absurde of juist simpele dingen vertelt hij op een dusdanige manier dat het fascinerend wordt om naar de luisteren. Je blijft lachen. Ricky Gervais is geen moppentapper; hij is gewoon een man die de meest depressieve verjaardag kan veranderen in een schaterlachend gezelschap. Het meest typerende en mooie aan Ricky Gervais is misschien nog wel zijn lach. Zijn onnavolgbare schaterlach. Kijk, en geniet (http://www.youtube.com/watch?v=BfWlw4RLqMQ).