Frits Wester: ‘AZ eindigt in de top-5, waar de club hoort’

22-07-2013 13:06

Op vrijdag 2 augustus trappen Ajax en Roda JC in Amsterdam af voor een nieuwe Eredivisieseizoen. ThePostOnline blikt met 18 bekende supporters vooruit. Vandaag aflevering 9 met parlementair verslaggever Frits Wester, supporter van AZ.

Frits Wester speelde vroeger bij amateurclub Jong Holland, om de hoek van het oude AZ-stadion De Alkmaarderhout. In zijn puberjaren aanschouwde hij vanaf de tribune de gouden lichting met spelers als Van Hanegem, Nygaard en Kist. Of Wester de hele opstelling van dat elftal nog op kan sommen? Direct, zonder adem te halen en met jubelende ondertoon. “Helaas ben ik zelf nooit ontdekt,” grapt Wester, “maar ik ga nog regelmatig met mijn fanatieke kinderen naar het stadion.”

Wat verwacht u van uw club dit seizoen?

“Ik denk dat we dit jaar weer bovenin meedraaien. Vorig seizoen was een tussenseizoen, maar we hebben prima ingekocht en de verdediging is sterker geworden. Natuurlijk verliezen we met Altidore en Maher twee belangrijke spelers, maar uiteindelijk had ik bij Maher het idee dat hij zich al te groot voelde om bij AZ te spelen, hij voetbalde niet meer op zijn niveau.”

Welke speler van AZ moeten we dit seizoen in de gaten houden?

“Ik vind de nieuwe aanwinsten Gudelj en Gouweleeuw erg goed. Die jongens passen ook bij het Noord-Hollandse van AZ, daar bedoel ik mee: verzorgd voetbal en hard werken. Volgens mij hebben ze ook geen last van sterallures. Ik denk dat we veel plezier aan die twee gaan beleven.”

Wanneer is het seizoen geslaagd?

“Een plaats in de top vijf is absoluut mogelijk, met minder nemen we geen genoegen. Dat klinkt misschien opportunistisch, maar zo zit ik als supporter wel in elkaar. Bij het Eurovisiesongfestival geloof ik ook altijd dat Nederland wint en voor de Tour de France vul ik bij de eerste tien namen in het algemeen klassement rustig tien Nederlanders in.” Wester lacht: “Ja, natuurlijk worden we volgend jaar ook wereldkampioen in Brazilië.”

“Maar even serieus, de vijfde plaats is een reële doelstelling. Ik weet dat we met het landskampioenschap van 2009 uitzonderlijke weelde hebben gekend, maar een club als AZ hoort gewoon bij de beste vijf ploegen van Nederland te eindigen.”

Wie wordt kampioen?

Lacht: “Ik merk dat ik eigenlijk heel opportunistisch op AZ wil inzetten, maar laat ik toch gewoon Feyenoord zeggen. Ze zaten er afgelopen seizoenen dicht tegenaan en ze hebben genoeg goede spelers in de selectie. Daarbij gun ik het Koeman van harte. Bij PSV zijn er te veel wisselingen geweest en Ajax heeft met drie titels voorlopig wel weer even genoeg feest gevierd.”

En wie degradeert direct?

“Hoe jammer ik het ook zou vinden: SC Cambuur. Ik heb een zwak voor Friesland en ik vind SC Cambuur ook een mooie club, maar ik denk dat het budget van de club te laag is en ik betwijfel of de selectie sterk genoeg is. Anders wordt het RKC.”

Wie wordt de topscorer?

“Pellè. Hij is een mooie voetballer – niet in de zin zoals vrouwen hem zien – maar gewoon als spits: echt een Italiaanse doelpuntenmaker. Bij AZ schopte hij er geen bal in, maar hij heeft zich goed ontwikkeld en het plezier straalt van hem af.”

Welke trainer wordt als eerste ontslagen?

“Dat zou ik werkelijk niet weten. Voor mij is het belangrijkste dat Verbeek bij AZ blijft, ik vind hem een bijzondere man; lekker eigenwijs. Daarbij maakt hij de spelers op- en top fit en past hij goed bij AZ. Van mij mag hij nog minstens vijf jaar als coach aanblijven.”

Wie wordt komend seizoen de beste speler van de Eredivisie?

“Zoals het er nu voor staat: Siem de Jong. Die jongen is – om in schaatstermen te spreken – echt een allrounder. Siem kan aanvallen, scoren, het spel verdelen en steekpasses geven. En hij verdedigt keurig mee. Natuurlijk is Maher ook een talentvol jochie, maar ik vind Siem de Jong momenteel beter.”

Welke club wint de KNVB Beker?

“Nou, de finale gaat tussen AZ en Ajax en ik ga natuurlijk niet zeggen dat we van 020 verliezen. Vorig seizoen was de winst van de beker een geweldige opsteker en dit seizoen vieren we gewoon weer feest in onze badjas. Nee, dat is niet opportunistisch, het gaat gebeuren, let op mijn woorden.”

Morgen in deze rubriek: Henk de Haan, supporter van FC Groningen.