Weten & Tech

Onjuiste beweringen van Joost Niemöller

22-07-2013 15:05

Volgens Joost Niemöller, medewerker van De Dagelijkse Standaard, liegen wij over onze bezoekcijfers. Dit beweerde Niemöller vandaag op Radio 1 in het NCRV-programma Lunch.

Een en ander zou blijken uit de cijfers van Alexa, een statistiekensite die niet bepaald bekend staat als betrouwbaar als het gaat om bezoekcijfers van een site. Voor het meten van bezoekers gebruikt men dan ook al sinds jaar en dag Google Analytics.

Meten is weten

Uiteraard liegen wij beslist niet over onze bezoekcijfers. Daar hebben we ook geen reden toe. Ten eerste is het niet nuttig om daarover te liegen en ten tweede hebben we een verantwoordelijkheid naar onze adverteerders toe (en ook naar de lezer trouwens).

Als we al zouden liegen over onze bezoekcijfers dan zouden we snel door de mand vallen omdat de adverteerders zelf ook het bezoek van het aantal advertentievertoningen kan meten. Je kunt tegen een adverteerder liegen dat je miljoenen bezoekers hebt, als een advertentie maar 1000 keer wordt vertoond wordt dat wat lastig om vol te houden.

Overigens meet ons mediabura AdFactor keurig mee en het door hun genoemde gemiddelde bezoekersaantal is vrij accuraat. Uiteraard, want een mediabureau heeft er nog minder belang bij te liegen over bezoekcijfers.

aantoonbaar

Over populariteitscijfers, het aantal reacties, vermeldingen in de media, belang in het debat of gegenereerde buzz kun je van alles beweren, maar het valt moeilijk of in het geheel niet onafhankelijk te meten, anders dan op de wijze zoals Alexa het doet.

Over actuele bezoekcijfers echter valt nooit te liegen: die zijn gewoon keihard aantoonbaar. Precies zoals het hoort.

Dit feit bewust negeren en beweren dat een site “nauwelijks wordt bekeken” getuigt vooral van kwaadaardigheid. En is indirect een beschuldiging aan het adres van het mediabureau waar ook Niemöllers site De Dagelijkse Standaard de advertenties van betrekt.

Losse flodders

Vandaar dat we ook gelijk maar even de overige losse flodders van Niemöller hebben onderbouwd met een aantal updates op onze kekke FAQ-pagina. Weet iedereen weer waar hij aan toe is.

Feiten en onderbouwing, en dat dan voor zich laten spreken: daar kan een site nog eens heel groot mee gaan worden in de toekomst.